Hýčkejte si rty: Domácí recepty na balzámy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Hýčkejte si rty: Domácí recepty na balzámy

...
... (istock.com)

Rozpraskané, vyschlé a pálící. Zimní počasí nemá s jemnou pokožkou rtů slitování a bez balzámu v kapse většina z nás nevychází. Chcete si vyrobit vlastní, zaručeně přírodní, chutnající a vonící podle vašeho vkusu? Je to snadné. 

Se včelím voskem
Potřebujete: 1 lžíci včelího vosku, 1 lžíci kokosového másla, 1 lžíci kokosového oleje. Pro obarvení a ovonění – červená: ¼ čajové lžičky šťávy z bezinek, hnědá: ¼ čajové lžičky mleté skořice.
Postup: Vosk, máslo a olej rozpusťte v hrnku s horkou vodou. Rozdělte tekutinu na díly, které chcete ovonět či obarvit, přidejte do nich ingredience a důkladně zamíchejte. Pak rychle přelijte do nádobek a nechte půl hodiny vychladnout.

Měsíčkový
Potřebujete: 4 lžíce měsíčkového oleje, 1 lžíci kokosového oleje, 10 g včelího vosku, pár kapek vitaminu E, 5 kapek oblíbeného esenciálního oleje.
Postup: 4 lžíce měsíčkového oleje rozehřejte spolu s 1 lžící kokosového oleje ve vodní lázni a poté v nich rozpusťte 10 g včelího vosku. Přidejte pár kapek vitaminu E, 5 kapek esenciálního oleje. Poté směs rychle přelijte do čistých kelímků a nechte ztuhnout.

Bylinkový
Potřebujete: 2 lžičky kakaového másla, 4 lžičky bambuckého másla nebo kokosového oleje, 2 hrsti sušených či čerstvých bylinek (například heřmánek, měsíček, máta), pár kapek vitaminu E, pár kapek esenciálního oleje.
Postup: Ve vodní lázni rozpusťte bambucké a kakaové máslo a po rozpuštění přisypte 2 hrsti čerstvých či sušených bylinek. Bylinky zamíchejte tak, aby byly ponořené a udržujte takto ve vodní lázni několik hodin (nejméně 3 hodiny). Tím se vyluhují účinné látky bylinek do balzámu na rty. Poté sceďte tekutinu přes sítko a znovu dejte do vodní lázně. Přidejte pár kapek esenciálního oleje a vitaminu E, případně kosmetického barviva. Tekutinu promíchejte, nalijte do vysterilizovaných kelímků a nechte ztuhnout.

Medový peeling
Potřebujete: lžíci hnědého cukru, lžíci domácího medu a pár kapek kvalitního panenského olivového oleje.
Postup: Všechny ingredience smíchejte a vytvořte hrubou pastu. Tu jemně vmasírujte do rtů a nechte alespoň deset minut působit. Cukr se postará o odstranění odumřelých kožních buněk, med dodá živiny a olej rty zvláční.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.