Dnes je Světový den ledvin: Nemocné ledviny nebolí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dnes je Světový den ledvin: Nemocné ledviny nebolí!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (iStock.com)

Světový den ledvin má letos heslo: „Zdravé ledviny pro každého a kdekoliv“.  To by mělo zvýšit povědomí o neustále rostoucí zátěži, kterou způsobuje onemocnění ledvin na celém světě, a upozornit na nutnost prevence a léčby onemocnění ledvin.

Ledviny patří mezi klíčové orgány v našem těle. Plní zásadní funkce, zejména odstraňují z těla zplodiny látkové přeměny, jako jsou draslík, kreatinin a močovina, které vylučujeme spolu s přebytečnou tekutinou v podobě moči. Ledviny se tak starají i o rovnováhu vody v těle. Dále regulují krevní tlak, aktivují vitamin D důležitý nejen pro růst kostí, ale také pro jejich sílu a pevnost, a produkují hormon důležitý pro tvorbu červených krvinek.

Každý desátý onemocní
Podle odhadů přibližně 850 milionů lidí po celém světě trpí onemocněním ledvin. To je v současnosti 6. nejrychleji se šířící příčinou úmrtí a 2,4 milionu lidí ročně proto zemře. Každý desátý Čech starší padesáti let trpí onemocněním ledvin, přičemž mnozí lidé nevědí, že se u nich zákeřná choroba právě rozvíjí. Nemocné ledviny totiž nebolí.

Dejte ledvinám 15 minut
Dnes se v rámci Světového dne ledvin můžete nechat zdarma vyšetřit v nefrologických ambulancích. Adresy pracovišť naleznete na www.svetovydenledvin. cz, informace o ledvinových potížích na www.nephrocare.cz. „Vyšetření je bezbolestné a trvá 15 minut. Lékař s vámi probere rizikové faktory, změří tlak a hladinu cukru v krvi. Na vyšetření je vhodné přijít nalačno,“ nabádá čtenáře Aha! MUDr. Martin Kuncek, ředitel dializačních středisek B. Braun Avitum. Na pravidelné kontroly hladin cukru v krvi, kontroly krevního tlaku a funkce ledvin máte nárok také v rámci preventivní prohlídky u svého praktického lékaře jednou ročně.

Co ledvinám škodí
✘ nevhodná strava a stres
✘kouření a pití alkoholu
✘ nadváha a obezita
✘ vysoký krevní tlak
✘ nedostatečný pitný režim
✘ nadměrné solení skryté v jídle, 
v polotovarech, slaných i sladkých dobrotách a dochucovadlech

Co jim prospívá

Pestrá strava bohatá na důležité vitami﷯ny, minerály, cukry, tuky a bílkoviny. Jídlo by nemělo být pro organismus zatěžující a vést k nadváze.
Vhodné jsou močopudné potraviny jako okurky, jablka, meloun, řepa, petržel a další zelenina a ovoce.
Diabetici a hypertonici v ohrožení „Téměř milion lidí v České republice trpí diabetem. Z osob ve věku 25 – 64 let dnes vidíme hypertenzi u 40 %. Její výskyt roste s věkem, takže ve věkové kategorii 55 – 64 let má hypertenzi již 72 % mužů a 64 % žen. Obě tato onemocnění přitom způsobují nevratné cévní změny na ledvinách,“ vypočítává primářka Petra Ronová ze společnosti Fresenius Medical Care

Přečtěte si
mazanykralicek
14. 3. 2019 • 10:14

www.nephrocaer.cz je špatně. Má být https://www.nephrocare.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.