Objev archeologů při stavbě kanalizace: Tajemná zámecká chodba na Brněnsku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Objev archeologů při stavbě kanalizace: Tajemná zámecká chodba na Brněnsku!

Pohled do objevené chodby. Její délka přesahuje 60 metrů.
Pohled do objevené chodby. Její délka přesahuje 60 metrů. (Foto pro Aha! – Archaia Brno z. ú., ČT, ara)

Židlochovický zámek na Brněnsku vydal přepečlivě skrývané tajemství. Při průzkumu souvisejícím s opravou vodovodů a kanálů v něm objevili archeologové šedesát metrů dlouhou, zcela zachovalou tajemnou chodbu!

„Pochází zřejmě z dob barokní přestavby zámku. Propojovala sklepení pod zámkem a vedla až mimo opevněný areál,“ řekl Blesku archeolog Miroslav Dejmal z Archaie Brno.

Šlo o vodovod?

O přesném účelu chodby, o níž neměl v posledních padesáti letech nikdo ani tušení, zatím odborníci vedou diskuze. „Sloužila také k zásobování vodou, její součástí byla i studna. A nejspíš v 19. století mohla sloužit i jako úniková cesta ven,“ myslí si Dejmal.

Šlo o bezpečnost?

Neobvyklé je, že chodba byla po celé délce volně průchozí a nezasypaná. Ač o ní archeologové před začátkem průzkumu nic netušili, před lety byla její existence zřejmě veřejně známá. „Vchod do chodby ze zámeckých sklepů byl zazděn a na té zdi je napsáno, že se tak stalo v dubnu 1933. Myslíme tedy, že byla zazděna v době, kdy probíhaly poslední úpravy zámku na moravské sídlo prezidenta republiky. Chodba se stala zbytečnou a zřejmě kvůli bezpečnosti hlavy státu ji nechali architekti zazdít,“ dodal Dejmal.

Je z 18. století

Židlochovická tvrz se poprvé připomíná v roce 1349, kdy byla v držení bratrů Archleba ze Židlochovic, Bohuše ze Ždánic a Vítka. Patřila pak i Valdštejnům, Žerotínům nebo pánům z Pernštejna. V roce 1689 zdědil majetek Filip Ludvík hrabě ze Sinzendorfu a za něho patrně po roce 1722 došlo k barokní přestavbě na zámek a vzniku chodby.

Habsburky vystřídal prezident

Od roku 1819 drželi Židlochovice Habsburkové. Císařskému rodu po 99 letech, v roce 1918, zámek zabavil nový Československý stát. Později pak sloužil jako moravské sídlo prezidenta republiky. Pobýval v něm často T. G. Masaryk. Dnes zámek využívají Lesy České republiky, které ho mají od státu ve správě. Veřejnosti není přístupný.

Zlomek cášského rohu

Asi nejzajímavějším nálezem mezi drobnými předměty nalezenými v okolí židlochovického zámku byl zlomek takzvaného cášského rohu ze 14. až 15. století. „Když se vystavovaly ostatky Karla Velikého, troubilo se na trumpety a rohy. A jako upomínku na pouť si poutníci z Cách přiváželi drobné keramické i kovové rohy, na které se dalo zapískat,“ popsal nález Miroslav Dejmal.

Víte, že...

...na zámku v Židlochovicích točil režisér Antonín Moskalyk populární seriál Četnické humoresky? V roce 1999 využil zámecké interiéry i exteriéry, se 130členným komparsem se tam odehrála veselka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.