Půda ukrývala téměř sto let staré vysvědčení. Hana Moravcová (43) z Jeníkovic: Známku výborně žáci neznali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Půda ukrývala téměř sto let staré vysvědčení. Hana Moravcová (43) z Jeníkovic: Známku výborně žáci neznali!

Hana Moravcová říká, že na půdě mezi nepořádkem nalezené vysvědčení málem skončilo mezi vyhozeným odpadem.
Hana Moravcová říká, že na půdě mezi nepořádkem nalezené vysvědčení málem skončilo mezi vyhozeným odpadem. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Prázdniny se chýlí ke konci, za týden už budou děti sedět opět v lavicích. S vědomostmi, které začnou získávat, bude souviset i boj o co nejlepší známky. Věděli jste, že žáci prvního stupně v minulosti neznali jedničku, hodnocení »výborně«? Dokládá to téměř 100 let staré vysvědčení, které objevila na půdě Hana Moravcová (43) z Jeníkovic na Hradecku.

Na starý dokument narazila doma při úklidu půdy rekonstruovaného objektu. Z hromady harampádí vytáhla »propouštěcí vysvědčení« z obecné (dnešní základní) školy z let 1928/29, které tu zůstalo asi po předešlých obyvatelích. Při prvním pohledu na něj její pozornost upoutalo jméno Václav Havel. Na dalším řádku ji ale uklidnilo zjištění, že jde o exprezidentova jmenovce, rodáka z Výravy, který by 23. srpna oslavil 103. narozeniny.

„Přijít s takovým vysvědčením na konci základky domů dnes, asi by rodiče nebyli rádi. Žák měl plno trojek. Na druhou stranu to tehdy asi bylo vše těžší a byla větší přísnost,“ řekla Moravcová. „Bohužel nevím, zda jsou nějací žijící příbuzní, kteří by o vysvědčení měli zájem. Určitě se ho ale budu snažit uchovat pro další generace,“ dodala nálezkyně.
Při podrobnějším zkoumání starého vysvědčení ji zaujal seznam tehdejších předmětů, zvlášť klasifikovaná pilnost a vnější úhlednost písma anebo to, že ve stupnici známek nenašla dnešní nejlepší klasifikaci výborně. Když měl tak někdo jedničku, zapsal mu kantor: velmi dobrý.

Tři druhy vysvědčení

Dříve dostávaly děti vysvědčení až na úplném konci školní docházky, přičemž existovaly tři typy vysvědčení. Propouštěcí obdrželi žáci, kteří dosáhli 14 let a zároveň měli postačující znalosti, vysvědčení na odchodnou bylo pro děti, které sice dosáhly věku pro opuštění školy, ale nezískali potřebné školní znalosti a byly posuzovány dále nevzdělatelnými, a frekventační si odnášeli absolventi obecných škol, kteří šli na střední.

Jinak na obecné, jinak na měšťance

V době první republiky bylo hodnocení pětistupňové jako nyní, ale jednotlivé stupně byly dány odlišně pro obecné školy a pro měšťanské. Zatímco na první jmenované se prospěch posuzoval hodnocením velmi dobrý, dobrý, dostatečný, sotva dostatečný až nedostatečný, na měšťance bylo dnes známé klasifikování výborný, chvalitebný, dobrý, dostatečný a nedostatečný. Tato úprava platila až do roku 1937, kdy došlo k sjednocení. Známkování mravů, pilnosti a vnější úpravy písemných prací měly obě školy stejné.

Přírodozpyt? Dnes chemie a fyzika

Za první republiky patřily mezi předně hodnocené předměty náboženství, čtení a psaní a důležitosti dosahovaly i známky z mravů a pilnosti. Za zmínku stojí dnes už neznámý předmět přírodozpyt, v němž se probíralo učivo dnešní fyziky a chemie. Přírodozpyt se vyučoval až do roku 1948.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.