Strany dostaly od ekonomů vysvědčení: Zelení jsou jedničkáři, ČSSD propadla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Strany dostaly od ekonomů vysvědčení: Zelení jsou jedničkáři, ČSSD propadla!

Strana zelených
Strana zelených

Jako ve škole. Politické strany dostaly včera od ekonomů z Univerzity Karlovy vysvědčení za financování nebo střet zájmů. A některé si jej za rámeček rozhodně nedají. Zatímco Zelení nebo Piráti jsou »jedničkáři«, ANO by dělalo reparát.

Ekonomové hodnotili u jednotlivých stran 5 aspektů, mezi nimi i transparentnost, financování nebo riziko střetu zájmů. Známkovalo se jako ve škole, 1 byla nejlepší, 5 nejhorší. Dobré vysvědčení si odnesli kromě Strany zelených a Pirátů ještě komunisté a TOP 09. Mezi »čtyřkaři« jsou lidovci a další tradiční strany ODS a ČSSD by už propadly.

Napojené miliardy
Nejhůře ale dopadlo hnutí ANO exministra financí a miliardáře Andreje Babiše (63), které dostalo pětku hned ze dvou »předmětů«. „Nikoho asi nepřekvapí extrémní riziko střetu zájmů v řádu miliard tekoucím společnostem Agrofertu. My ukazujeme, že je na veřejné peníze významně napojená i ODS s dalšími stranami v závěsu,“ řekl spoluautor hodnocení Jiří Skuhrovec.

Na ANO jsou podle jeho závěrů napojené firmy, které ve veřejných zakázkách a z dotací EU získaly téměř 4 miliardy korun. U ODS je to o miliardu méně. „Hlavně na Západě se děsí, jak vysoké procento podnikatelů má něco společného s politickými stranami,“ dodal Skuhrovec.

Hodnocení se nelíbí
Občanští demokraté jsou s některými dílčími výsledky spokojeni, celkový výsledek se jim ale nezamlouvá. „Financování ODS je plně transparentní. To dokazuje i známka 2, kterou strana získala v rámci tohoto hodnocení a které bylo započítáno do celkového průměru. Celková známka je ovlivněna diskutabilním přístupem hodnotitelů k některým oblastem,“ uvedla pro Aha! mluvčí strany Jana Havelková.

S hodnocením jsou naopak spokojeni Zelení. Jejich předseda Matěj Stropnický (34) objasnil, proč jeho strana dopadla nejlépe. „Náš recept je jednoduchý. S financemi hospodaříme obezřetně a necílíme na velké dary od lobbistických skupin. Spoléháme na příspěvky členů a podporovatelů,“ uvedl.

Celé vysvědčení najdete online na adrese www.politickefinance.cz.

Jak se známkovalo

U rizika možného střetu zájmů se hodnotilo množství firem, které jsou napojeny na jednotlivé strany, nebo jim daly dar, a které dostaly peníze z veřejných zakázek nebo EU. Zadluženost stran byla kritériem u finanční stability. A transparentnost ekonomové hodnotili podle toho, jak strany zveřejňují svoje výroční zprávy a jestli jsou online.

Zelení
Riziko střetu zájmů: 1
Finanční stabilita: 1
Transparentnost: 1

Piráti
Riziko střetu zájmů: 1
Finanční stabilita: 1
Transparentnost: 2

KSČM
Riziko střetu zájmů: 1
Finanční stabilita: 1
Transparentnost: 3

TOP 09
Riziko střetu zájmů: 3
Finanční stabilita: 1
Transparentnost: 1

STAN
Riziko střetu zájmů: 3
Finanční stabilita: 1
Transparentnost: 3

KDU-ČSL
Riziko střetu zájmů: 4
Finanční stabilita: 2
Transparentnost: 2

ČSSD
Riziko střetu zájmů: 3
Finanční stabilita: 5
Transparentnost: 1

ODS
Riziko střetu zájmů: 5
Finanční stabilita: 4
Transparentnost: 2

SPD
Riziko střetu zájmů: 2
Finanční stabilita: 5
Transparentnost: 5

ANO
Riziko střetu zájmů: 5
Finanční stabilita: 5
Transparentnost: 3

Lídři podle stran:

Petr Fiala – ODS
Tomio Okamura – SPD
Milan Chovanec – ČSSD
Andrej Babiš – ANO
Pavel Bělobrádek – KDU-ČSL
Petr Gazdík – Stan
Vojtěch Filip – KSČM
Miroslav Kalousek – TOP 09
Piráti – Ivan Bartoš
Zelení – Matěj Stropnický



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.