Svatomikulášská zvonice v Praze: Našli v ní tajnou chodbu...nikdo neví, kam vede! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Svatomikulášská zvonice v Praze: Našli v ní tajnou chodbu...nikdo neví, kam vede!

K chodbě se člověk zatím musí plazit mezi sutí.
K chodbě se člověk zatím musí plazit mezi sutí.  (Foto Muzeum hl. m. Prahy)

Není o ní jakákoliv zmínka v archivu. Dělníci během rekonstrukce Svatomikulášské zvonice na pražském Malostranském náměstí objevili tajnou chodbu. Kam vede, nikdo netuší. Jasné je, že nejde o zkratku do nedalekého kostela.

Při vrtání zásuvky do cihlové zdi zjistili, že za stěnou je dutý prostor. Když se do něj probourali, otevřela se před nimi zasypaná chodba se schodištěm. Vede do podzemí. „Musel jsem se plazit, jsou tam tak čtyři kontejnery suti,“ popsal Aha! Karel Kučera z Muzea hlavního města Prahy, který do chodby snažil dostat. „Vede směrem do Karmelitské ulice, zatím ale nevíme, jestli dál už není zničená,“ dodal Kučera.

Z jakého období pochází,﷯ se zatím neví. V archivech ﷯o chodbě není ani slovo.

Věž na špiclování

Svatomikulášská městská zvonice byla postavena roku 1752. Sloužila zároveň i jako požární hláska a sídlo ponocného. Byla sice budována spolu s kostelem sv. Mikuláše, ale její větší část byla postavena až po dokončení chrámu. Není jeho součástí. Zažila i ﷯temné časy. Od 60. let 20. století byla využívaná jako pozorovatelna Státní bezpečnosti k sledování západních ambasád sídlících v okolí.

Zvonice je pro návštěvníky uzavřená kvůli opravám do 31. prosince.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.