Dělnické »melouchy« v železárnách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Dělnické »melouchy« v železárnách

Muzeum Třineckých železáren bude výstavu hostit od února příštího roku.
Muzeum Třineckých železáren bude výstavu hostit od února příštího roku. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Zlaté české ručičky si poradily vždy a za socialismu dvojnásob! Kdo něco sháněl, shánět nemusel, pokud »makal« v třineckém Werku, tedy zdejších železárnách. Během pracovní doby si to zkrátka načerno vyrobil.

Na zmapování bohaté kutilské činnosti svých pracovníků se vrhly současné Třinecké železárny. Půdy, sklepy a garáže dělníků vydaly desítky »fušek«, pokladů vyrobených během směny v továrně. „Zapůjčíme si je a nachystáme z nich výstavu,“ požádala mluvčí železáren Petra Macková.

Kamna i grily

A v závodě se nestačili divit, autoři a pamětníci přinesli často opravdové poklady. Kamna, legendární grily »rojberky«, bronzové umělecké odlitky a další předměty z oceli i slitin. Někteří autoři si z dílů doma postavili dokonce celé stroje jako traktory, štípačky na dřevo nebo sekačky.

Žádné tresty

Přestože jde převážně o výrobky zhotovené načerno, nemusí se kutilové bát, železárny je zabavovat nebudou. „Na všechny se vztahuje amnestie, takže se nikdo nemusí obávat, že by byl jakkoli perzekuován,“ usmála se vedoucí Muzea Třineckých železáren Eva Zamarská.

Výstava Werkfušky

 Kdy: Od 5. února 2020

Za kolik: O vstupném se teprve rozhodne

Postavil si traktor a štípačku! 

Hned několik výrobků dodal pro výstavu šikovný kutil Petr Šturc (69). Některé zatím ani nedovezl, jsou příliš rozměrné. „Postavil jsem si zahradní traktor a mimořádně výkonnou štípačku na dřevo. Díly, které se nedaly koupit, jsem si vyrobil pomocí železáren. Pronášel jsem je postupně i týdny až měsíce,“ řekl s úsměvem Petr Šturc. Přinesl i kolovraty z 60. let, čerpadlo na močůvku nebo unikátní zavařovačku na studeno. „Jsem přesvědčen, že existuje jen jeden kus na světě,“ dodal pyšně.

Dělali, že nevidí

Dělníci v železárnách se díky fuškám zdokonalovali. Vyráběli pro sebe i pro známé. Poptávka byla velká od zemědělců, kteří sháněli motyky, krumpáče, rýče i pluhy. Sadaři zase potřebovali lisy na ovoce. Dělaly se podběráky na česání borůvek nebo palírny na kořalku. Potřebnou věc dělníci přes bránu přenesli v době, kdy zde sloužil jejich známý, který je buď neprohledal, nebo dělal, že nic nevidí. Fuškám odzvonilo v roce 1989 otevřením trhu.

Legenda jménem rojberky

Samostatnou kapitolou je malý domácí gril na tzv. rojberky, tedy maso napíchnuté na špejli a opékané v alobalu. Vznikl někdy v 60. letech minulého století a stal se legendou. Koumáci ho během šichet v železárnách postupně vylepšovali. Ruční pohon časem nahradil elektrický. „Pokud si člověk chtěl do roku 1989 obstarat rojberku, musel se obrátit na toho správného člověka v Třineckých železárnách. Samozřejmě v případě, že si ji nezvládl vyrobit sám,“ podotkla mluvčí podniku Petra Macková. 

Víte, že...

...některé fušky získaly statut oficiálního výrobku? Třinecké železárny prodávají například zmíněné rojberky nebo sekery s netupícím se ostřím.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.