Oblíbili jsme si internetové bankovnictví i nákupy. Kolik Čechů je podle průzkumů online?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Oblíbili jsme si internetové bankovnictví i nákupy. Kolik Čechů je podle průzkumů online?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia)

Mít internet a umět ho použít! To splňuje už 7,1 milionů Čechů, tedy 81% naší populace. Zvykli jsme si na online zprávy, nákupy, ale úspěch slaví i internetové bankovnictví.

Čechy, podle průzkumu Českého statistického úřadu mezi 7639 lidmi, chytilo internetové bankovnictví. To totiž podle průzkumů využívá 58﷯% uživatelů internetu. Tím se dostáváme nad evropský průměr.

Počítačem je vybaveno 78% domácností a chytrý mobilní telefon má 63% z nás. Stále je však dost českých domácností, kde počítač chybí úplně. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, ve kterém jde o 30﷯% bytů. Jen o procento lépe skončil Liberecký a Olomoucký kraj. Naopak v Praze je bez počítače jen 18﷯% domácností.

Kdo internet nepoužívá

Počet Čechů, kterým je nad 16 let a nikdy nepoužili internet klesá. Přesto jde stále o 1,3 milionů lidí (tedy 15﷯% Čechů). Klasickými odmítači internetu jsou starší lidé﷯ nad 55 let. I jejich počet ale z﷯a 10﷯ let klesl jejich počet na polovinu. Důvodem je, že internet láká i seniory a postupně se v této oblasti dovzdělávají.

Nakupují oblečení a boty

Ženské nákupy na internetu věrně odrážejí statistiky ženských nákupů v kamenných obchodech. Nejvíce ženy nakupují oblečení a obuv (29 %). Další jejich oblíbenou položkou k nákupu je kosmetika (24 %) nebo hračky (11 %) a léky (9 %). Překvapivě i muži nakupují nejvíce oblečení, nebo obuv. V mužských košících končí také sportovní potřeby (10 %) a počítače (10 %). Více než ženy nakupují i elektrospotřebiče (7 %).

Mobily pod průměrem

Internet v mobilu používá jen 53﷯% Čechů. Evropský průměr je přitom přes 60﷯%. Absolutními vítězi v používání internetu v mobilu jsou Švédové a Nizizemci, tam této možnosti využívá více, než 80﷯% všech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.