Janek Ledecký: Na děti mu vletěla sociálka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Janek Ledecký: Na děti mu vletěla sociálka

Janek Ledecký
Janek Ledecký (: Archiv)

PRAHA/ŠPINDLERŮV MLÝN – Na průšvih jako hrom zadělal moderátor Jan Kraus (53) ve svém pořadu Uvolněte se, prosím svému hostu zpěváku Jankovi Ledeckému (44). Rozebíral totiž s autorem muzikálů Hamlet a Galileo fakt, že jeho nezletilé děti nechodí část roku vůbec do školy. Víkend nato už před bydlištěm Ledeckých přešlapovaly pracovnice sociálky!

„Hned v pondělí po odvysílání pořadu u nás zazvonila sociálka,“ svěřil se Ledecký v jednom rozhovoru. A není divu! V Krausově pořadu se totiž přiznal k tomu, že své děti Jonáše (14) a Ester (12) neposílá část roku do školy. Necelé čtyři zimní měsíce totiž již mnoho let tráví s rodinou na horách. „Až když sleze sníh, slézáme do údolí i my,“ řekl Ledecký v Uvolněte se, prosím. Při debatě s moderátorem sice připustil, že děti se učí s manželkou samy a pravidelně dojíždějí do školy na přezkušování, ani to mu však nebylo nic platné. Bdělé sociální pracovnice si na rodinu Ledeckých rozhodly vyšlápnout a zjistit, jak to s docházkou jejich dětí je. Jak to ale s inspekcí dopadlo, už zpěvák neprozradil. Včera měl celý den vypnutý telefon, takže nemohl odpovědět na otázku, jak dlouho byla jeho rodina popotahovaná po úřadech.

Dnes chodí Jonáš do sedmé třídy a Ester do šesté, takže nejspíš musí v zimě trčet v Praze stejně jako jejich spolužáci. Přikazuje to alespoň školský zákon. „Narozdíl od první až páté třídy už možnost individuálního vzdělávání na druhém stupni základní školy není možný,“ říká Karolína Svobodová z ministerstva školství. „Individuální vzdělávání na prvním stupni může odsouhlasit ředitel školy, ve které je žák zapsán. K tomuto kroku ale musí být podle zákona závažné důvody. Rodiče deklarují například své nejvyšší dosažené vzdělání nebo popisují prostředí, ve kterých se bude dítě vzdělávat,“ pokračuje Svobodová.

Podle školského zákona by Janek Ledecký jako vyučující rodič vyhovoval: je vystudovaným právníkem. Zato závažný důvod v jejich případě pro individuální výuku Jonáše a Ester nebyl. Snad kromě snahy rodiny pořádně si užít zimu...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.