Eva Urbanová zhubla 80 kg: Tady jsou její vánoční recepty!

Světová operní pěvkyně Eva Urbanová (52) shodila za posledních 15 let úctyhodných 80 kilo. Na Vánoce se ale nešidí, jen si doma peče dietní vánoční sladkosti. A řídí se Velkou kuchařkou dělené stravy, kterou sepsala Ursula Summ. Zkuste to i vy!
Dietní Vánoční štola
Příprava asi 45 minut
Pečení asi 60 minut
Asi 20 kousků
Potřebujete:
250 g rozinek (nesířených), 70 ml rumu, 750 jemné celozrnné špaldové mouky, 2 balíčky prášku do pečiva z vinného kamene, 180 g studeného másla, 2 žloutky, 1 lžička mořské soli, 1 lžíce strouhané citronové kůry (chemicky neošetřené), 1 lžička vanilkového prášku, 1 ½ lžičky mletého kardamomu, 1 lžička muškátového květu, 250 g tvarohu, 150 ml zakysané smetany, 225 g tekutého medu, 180 g hrubě sekaných mandlí, máslo na vymazání plechu, tekuté máslo na potření, 2 lžíce jemně mletých mandlí na posypání
Recept:
1. Rozinky propláchneme, zalijeme rumem a necháme krátce máčet.
2. Asi třetinu mouky prosejeme na vál a smícháme s práškem do pečiva. Do středu mouky vytlačíme důlek a do něho vložíme na kousky nakrájené studené máslo.
3. Přidáme žloutky, mořskou sůl, strouhanou citronovou kůru, vanilkový prášek, kardamom a muškátový květ a umícháme vláčné těsto.
4. Troubu předehřejeme na 160 °C. Do těsta přidáme tvaroh, zakysanou smetanu, med, mandle a namočené rozinky a vše propracujeme. Přitom pomalu přisypáváme zbylou mouku, takže vznikne tuhé pevné těsto.
5. Těsto vyformujeme do štoly a potřeme máslem. Vložíme na vymazaný plech a pečeme v troubě asi 60 minut.
6. Poté štolu necháme mírně vychladnout a posypeme mletými mandlemi.
Kokosový mražený krém
Příprava 15 minut
Mražení 1 ½ - 2 hodiny
Pro 4 osoby
Ingredience:
75 g čerstvé kokosové dužiny, 500 ml podmáslí, 80 g tekutého medu, na špičku nože mořské soli, 6 lístků máty, 1 žloutek, 2 lžíce javorového sirupu
Ozdoba: 1 malý banánRecept:
Kokosovou dužinu nadrobno nakrájíme a dobře rozmixujeme s 250 ml podmáslí, medem, mořskou solí a lístky máty. Žloutek umícháme s javorovým sirupem a přidáme ke kokosové směsi. Vše vložím do hrnce. Za stálého míchání na středním ohni zahříváme až blízko k bodu varu, dokud směs nezačne houstnout. Krém se v žádném případě nesmí vařit, jinak se v něm srazí žloutek. Poté necháme krém chladnout, přitom občas zamícháme. Dáme asi na 2 hodiny zmrazit. Poté zalijeme zmražený kokosový krém zbytkem podmáslí a vše jemně rozmačkáme vidličkou. Kokosový krém naplníme do 4 dezertních misek. Banán oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a ozdobíme jimi zmražený krém.