Komedie Prázdniny pro psa: Hrzán se zabil během natáčení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Komedie Prázdniny pro psa: Hrzán se zabil během natáčení!

Kluk byl asi po tátovi, samý karambol. Tomáš Holý a Jiří Hrzán.
Kluk byl asi po tátovi, samý karambol. Tomáš Holý a Jiří Hrzán. (Foto ara)

Prázdniny pro psa. Možná by se slušelo tento film nazvat spíš Prázdniny pod psa. Věděli jste, že se tehdy naposledy před kamerou objevil Jiří Hrzán (†41) i jeho filmový syn Tomáš Holý (†21)? Jeden tragicky zemřel krátce po natáčení, druhý o necelých deset let později. Obě ztráty byly přitom naprosto zbytečné. Objevili jsme ale i další zajímavosti ze zákulisí natáčení této rodinné komedie.

Film byl natočen a ve studiu zbývalo dokončit postsynchrony. Pak ale přišla šokující zpráva: Jiří Hrzán, který hrál tatínka Tomáše Holého, náhle a nečekaně zemřel. „Ten večer Jirka popíjel v divadelním klubu ve Smečkách, seděla tam s ním jeho milenka, která pracovala jako garderobiérka v divadle. Když odešla s jiným chlapem, dal si Hrzán ještě několik panáků s Jirkou Zahajským. Pak se z ničeho nic sebral a vydal se za svou láskou,“ zavzpomínal jeden z jeho kolegů.

Ve tři ráno ho jeho milá našla pod svými okny na dvoře domu. Ležel a nehýbal se. Na první pohled bylo patrné, že je celý potlučený. Byl v bezvědomí. „Barák byl zamčený a on se k ní chtěl za každou cenu dostat, tak lezl po stěně. Když už byl skoro nahoře, sletěl. Musela to být strašná rána, protože tím nárazem mu praskl i opasek u kalhot,“ vypráví Hrzánův kolega. Milenka bydlela v pátém patře a pro Hrzána, který byl tehdy známý krkolomnými opileckými výstupy na balkóny ve vyšších patrech, to byl osudový kousek.

Z bezvědomí už se herec neprobral a po dvou dnech v nemocnici zemřel. Ve filmu stačil namluvit pouze necelých deset minut. Produkce to nakonec vyřešila tak, že zbytek jeho postavy nadaboval Vladimír Hrabánek (†70).

Kratina »schytal« novou přezdívku

Nezapomenutelnou roli tvrďáka, řidiče náklaďáků, kterému nikdo neřekl jinak než Drtikol, ztvárnil Vladimír Kratina (60). Ve filmu měl za úkol řídit Tatru 813 a on přitom ještě vůbec neměl ani řidičák! O zábavu tak rázem bylo postaráno. „V jedné scéně jsem měl jet z kopce dolů. Na louce byly kamery a také celý štáb. Rozjel jsem se, ale přišlo mi, že to jede nějak pomalu, tak jsem vyřadil jedničku. Jenže pak mi tam nešla dát dvojka. Tatra se řítila k lidem. Na poslední chvíli jsem to srovnal a ubrzdil. Když jsem dojel dolů na louku, nikdo tam nebyl. Celý štáb vzal nohy na ramena. Nechali tam jen kameru,“ zavzpomínal s úsměvem pro Nedělní Aha!

„Když jsem viděla jak se k nám Vláďa řítí, už jsem ani nevěřila, že to ubrzdí,“ přiznala po letech Naďa Konvalinková (61), která hrála manželku Oldřicha Navrátila Máňu Plavcovou. Ještě spoustu let od natáčení na Kratinu lidé kulici pokřikovali: Drtikole! „Stávalo se mi to docela často, ale to k tomu prostě patří,“ uvedl herec.

Holý dostal do filmu svého psa!

Byly prázdniny a místo toho, aby se Tomáš Holý proháněl se svými kamarády a milovaným psem Blekem, musel jít točit. Nejvíce ho trápilo, že nebude moci být se svým čtyřnohým miláčkem. „Protože se do toho filmu stejně hledal pes, produkce zareagovala okamžitě. Spojilo se příjemné s užitečným. Na co hledat pro Tomáše cizího psa, na kterého by si musel ještě zvykat, když má svého, jenž ho na slovo poslouchá. Ten kluk byl štěstím bez sebe,“ prozradil Tomášův filmový děda herec Bohumil Vávra (†90).

Pro Holého, které mu v té době bylo dvanáct let, to byl poslední film, který natočil. Dál už se herectví nevěnoval a raději šel studovat práva. „Byl to bezprostřední kluk. Roztomilý a velice šikovný. Užili jsme hodně legrace. Režisérka navíc byla velkou kamarádkou Tomášovy maminky Marie. Zapadl jsem tenkrát do jejich party, a tak jsme trávili dost času i mimo kamery,“ vybavil si i po letech ještě Kratina.

„Tomáš byl osobnost už v tomhle věku. Nikdy mi nepřišel nějak trhlej. Spontánní, inteligentní a bystrý chlapec, který miloval všechny zvířata. Už tehdy pracoval jako výsostný profesionál,“přidala se jeho filmová maminka Hana Maciuchová. „Jak na něj, tak na Jirku Hrzána, který mi dělal manžela, pořád myslím,“ dodala.

1459572:gallery:true:true



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.