Tajemství filmu Vratné lahve: Drsná hádka u Svěráků! Nechtěli to ani točit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství filmu Vratné lahve: Drsná hádka u Svěráků! Nechtěli to ani točit!

Fotografie
Fotografie (internal)

Hodně dlouho chodil herec a scenárista Zdeněk Svěrák (73) vracet do samoobsluhy lahve k okénku. S postarším chlapíkem, zřejmě tamním inventářem, se vždycky dával do řeči, probrali kdeco, až ho to trklo: „To je ono! To je scénář jako víno,“ zaradoval se Svěrák a začal pracovat na námětu.

Když měl příběh konečně hotový, hrdě ho předal svému synovi, režiséru Janovi (47). „To budeš mrkat,“ říkal si v duchu.  Jenže reakce »synátora« byla šokující: „Tati, celé to předělej, tohle točit nebudu.“ Pojďte se s námi podívat do zákulisí natáčení hořké komedie Vratné lahve, kterou dnes vysílá TV Nova.

ČTYŘI SCÉNÁŘE SKONČILY V KOŠI!

Svěrák byl nešťastný. Byl přesvědčený, že scénář je skvělý, dokonalý. Že by se tohle téma nezfilmovalo, bylo pro něj nepředstavitelné. I proto srazil patky a se skřípěním zubů začal hořkosladkou story stárnoucího manželského páru předělávat. Jenže i druhý scénář Svěrák junior zmuchlal a hodil do koše. Stejně tak  třetí, čtvrtý… Vyšlo to až na pátý pokus! „Dal jsem si rok pauzu, a pak tu další verzi dopsal s čistou hlavou. Ta už se konečně Honzovi líbila,“ uvedl ke sporu se synem Zdeněk Svěrák.

NEJVÝDĚLEČNĚJŠÍ FILM V HISTORII!

Jak se brzy ukázalo, jeho odhad byl správný. Film pokořil rekord návštěvnosti v kinech hned za první víkend, kdy vydělal téměř 14 milionů korun, a překonal tak konkurenční snímek Obsluhoval jsem anglického krále. „Vratné lahve vyšly produkci na zhruba 31 milionů. Po pěti měsících byly tržby více než 115 milionů,“ prozradil pracovník tehdejšího štábu. A teď se držte, do současného roku se Vratné lahve staly nejvýdělečnějším českým filmem od roku 1992. Vydělaly 124 milionů, tedy dvakrát více než Pelíšky (1999) a pětkrát více než do té doby nejnavštěvovanější český porevoluční film Tankový prapor (1991).

PO TŘICETI LETECH OPĚT MANŽELÉ…

Zdeněk Svěrák a Daniela Kolářová (66) se v rolích manželů v tomto filmu setkali přesně po třiceti letech, kdy ztvárnili nezapomenutelný páreček v komedii Na samotě u lesa.  „Věděl jsem hned, že pro tuhle roli oslovím Danušku,“ prozradil Svěrák. A Daniela Kolářová hned přidala zážitek z natáčení – nutno dodat, z přesně odpozorované manželské scény, kdy spolu se »svým« Josefem  nasazovala dveře do pantů. „Točili jsme to snad sedmnáctkrát nebo osmnáctkrát. Pořád to nevycházelo, nemohli jsme se trefit dveřmi do pantů. No prostě život sám,“ dodala s úsměvem.

PROČ VILHELMOVÁ? MĚLA STEJNÝ NOS JAKO SVĚRÁK

Původní měla Svěrákovu dceru Helenku hrát herečka Petra Špalková (37), nakonec ji ale získala Tatiana Vilhelmová (34). „Honza Svěrák mi dal scénář, řekl, abych si ho přečetla, že by stál o to, abych v jeho filmu hrála, ale podmínka byla, že musím přijít normálně na casting. Tak jsem přišla, naučila se dialog s panem Svěrákem Zdeňkem. Pak se rozhodlo, že se k sobě hodíme, že máme takový dva stejný velký nosy,“ zavzpomínala na spolupráci se Svěrákovými. Vyhráno ale stejně ještě neměla. Musela totiž stejně jako ostastní projít celým konkurzním procesem.  „Tohle je celkem zvláštní. Honza si chce být asi úplně jistý, a tak chce vidět všechny herce i na kamerových zkouškách.“

NAKOJIT, NATOČIT – NAKOJIT, NATOČIT…

Natáčení  bylo pro Wilhelmovou hektické. Těsně před první klapkou totiž přivedla na svět syna Františka.  „Rychle zvládnout odtočit a pak hned do karavanu k Františkovi, odkojit. Takhle to šlo pořád dokola,“ uvedla s úsměvem. V pět ráno odjížděla na plac, pozdě v noci se vracela. „Mateřské mléko bylo do desíti odstříkané, aby malej se mnou nemusel jet tak brzo. V deset pak buď muž, moje maminka nebo tchyně přijeli na natáčení s Františkem. Pak usnul, jeli na procházku a poté jsem ho zase nakojila. A když se mi podařilo zase něco odstříknout do flašky, tak buď ho vzali domů, nebo tam s ním ještě čekali. Tak takhle se to pytlíkovalo.“

Zajímavosti

Ve filmu byla ukázaná fotka z doby, kdy byli pan Tkaloun a paní Tkalounová mladí. Snímek byl pořízen při natáčení snímku Na samotě u lesa.

Miliontá návštěvnice filmu vyhrála let balonem, tedy možnost zopakovat si jednu z nejkrásnějších scén filmu. Zdeněk Svěrák ji tam údajně napsal, protože toužil po vzdušném výletu. Při natáčení se ale všechno odehrálo jen v koši zavěšeném na velkém jeřábu.

Frázi »nepozdravil jsem pana učitele, protože už nás neučí« nepoužil Zdeněk Svěrák poprvé. Již dříve ji vyřkl v inscenaci Případ Platfus (1985).

Zvuk hodin, který je možné zaznamenat na začátku filmu, se objevil i v úvodu jiného filmu Jana Svěráka Obecná škola (1981).

Zdeněk Svěrák filmem porušil svou hereckou pauzu, protože naposledy se v celovečerním hraném filmu objevil v Koljovi.

Jan Svěrák a Filip Renč se už tradičně obsazují do svých filmů. Tentokrát se Renč mihne hned v úvodu jako zdravící telefonista.

Ve scéně, kdy si Daniela Kolářová prohlíží televizní program, zaškrtne si fixou film Kolja – tedy Svěrákův snímek...

Filmovalo se v Praze-Podolí, na Žižkově, Malé Straně a Smíchově. Škola se nachází v Nuslích. Byt manželů Tkalounových je v Řehořově ulici na Žižkově.

Přečtěte si
hillaarkaa
22. 10. 2012 • 16:26

nebav se se smradlavými,nevzdělanými a ubohými jedinci nebo nám zůstanou na krku

jikar
22. 10. 2012 • 14:19

To máš pravdu, jenže to byla u mne vyjímka, jenže ty jsi sprostý a vulgární stále!!!

jikar
22. 10. 2012 • 14:19

To máš pravdu, jenže to byla u mne vyjímka, jenže ty jsi sprostý a vulgární stále!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.