Tajemství seriálu Vlak dětství a naděje: Místo Růžičkové měla hrát Myslíková! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemství seriálu Vlak dětství a naděje: Místo Růžičkové měla hrát Myslíková!

Helena Růžičková alias Anna Urbanová říkala svému muži srágorko.
Helena Růžičková alias Anna Urbanová říkala svému muži srágorko. (ČT, ara)

Už přes měsíc reprízuje Česká televize úspěšný seriál Vlak dětství a naděje. Na poslední díl s názvem Osvobození se můžete podívat v pondělí 27. srpna ve 21 hodin na ČT 1. Seriál, za jehož úspěchem stojí nejen skvělý příběh, který vychází z románů spisovatelky Věry Sládkové (†78) Poslední vlak z Frývaldova a Pluky zla, ale především herecký výkon Heleny Růžičkové (†67). Málokdo ale ví, že o tuto roli málem přišla…

Spisovatelka Věra Sládková zmíněné romány napsala už v letech 1974 a 1975. S Helenou Růžičkovou se neznala, potkaly se jen jednou o řadu let později. Přesto Helena Růžičková tvrdila, že příběh malé Věrky a její nevlastní matky Anny Urbanové se až neuvěřitelně podobá jejímu vlastnímu dětství…

„Paní Sládková musela být snad mouchou a sedět u nás doma na Karláku na lustru, protože přesně to, co prožívá Věrka s Ankou Urbanovou, jsem prožívala já v době války a i některé další události jako by opsala od nás,“ říkávala často Helena Růžičková. 

„Třeba scény, kdy Anna Urbanová pašuje pod kabátem jídlo a na nádraží je zastaví Němci, přesně to jsem s maminkou zažila. Nevím proč, ale tehdy mne napadlo začít strašně vyvádět a křičet a jen díky tomu řevu nás ten hlídající nácek pustil. Kdyby maminku prohledal, okamžitě by nás postavili ke zdi a odstřelili,“ vzpomínala na skutečné události Růžičková s tím, že podobností bylo spousta – třeba válečné chvíle v krytu, bláznivá sousedka v domě nebo i další detaily.

Kachyňa si Růžičkovou vydupal

Jen málokdo si dnes umí představit, že by ústřední pár mohl hrát někdo jiný než Helena Růžičková a Stanislav Zindulka (80). Pravdou ovšem je, že osudová role Růžičkové málem utekla… Při natáčení jí totiž praskl vřed na dvanácterníku, kvůli němuž musela ležet dlouho v nemocnici a pak ještě být v domácí rekonvalescenci. Režisér Karel Kachyňa (†79) zastavil natáčení s tím, že na Helenu počká. Jenže tlak »shora« ho donutil hledat náhradu.

Jediný, kdo podle něj mohl tuto roli kromě Růžičkové zvládnout, byla herečka Míla Myslíková (†71). Pozval ji i na kamerové zkoušky, ale i když Myslíková byla výtečná herečka, nakonec se rozhodl, že si Růžičkovou prosadí i přesto, že se natáčení zdrželo o půl roku. A vyplatilo se, protože Růžičková podala excelentní výkon. „Spolupráce na filmu a s Helenou byla úžasná. Nedovedu si představit, že by to hrál někdo jiný,“ říká dodnes Stanislav Zindulka.

Seriál trčel v trezoru

Osud seriálu byl za socialismu pohnutý – soudruzi z KSČ ho sice povolili natočit, ale pak ho zakázali vysílat. V trezoru si tedy počkal na své uvedení v roce 1989… Ihned poté si získal řadu příznivců, dokonce padl nápad, že by mohl být nominován na Oscara. Zatímco režisér Kachyňa vždy říkal, že šlo o pouhý nápad, Helena Růžičková tvrdila, že to byla hotová věc.

„Bylo už rozhodnuto, jenže pak na nominaci někdo zapomněl, a proto se snímek nikam nedostal. Kdyby ano, jsem přesvědčena, že bychom Oscara získali. Ten seriál byl geniální tím, jak ho Kachyňa udělal,“ říkala Růžičková, která si životní heslo své postavy Anky Urbanové »Na tragickej život já jsem pes!« přijala za své a užívala ho až do konce svého života.



Přečtěte si
Michal K.
1. 10. 2023 • 16:46

Za mě byla Paní H. Růžíčková nejleší česká herečka a ty role jako by ji byli šité na míru. Nejlépe vystihla moment vtip a český potenciál, ne vše jde prostě naučit buď to v tobě je nebo ne.

hillaarkaa
27. 8. 2012 • 13:30

Však já fííím

jity
27. 8. 2012 • 11:31

hilaarkaa je to tak. Máš to napsáno výstižně.

lipno
27. 8. 2012 • 08:53

Já ji rád neměl (a nemám). A pokud jde o kradení příhod - od čeho máme Pawlowskou?

hillaarkaa
27. 8. 2012 • 08:47

Byla koukatelnější a akčnější,lidová Však i Zdéna Trošků věděl,proč jí všude obsazovat

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.