Exprezident naposledy na veřejnosti: Dalajláma ho prosil, aby žil ještě deset let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Exprezident naposledy na veřejnosti: Dalajláma ho prosil, aby žil ještě deset let

Dalajláma požádal exprezidenta, aby žil ještě deset let.
Dalajláma požádal exprezidenta, aby žil ještě deset let. (Aha! – Martin Přibyl)

Bývalý prezident Václav Havel, který zemřel v neděli ve věku 75. let se na veřejnosti naposledy ukázal při návštěvě nejvyššího tibetského duchovního vůdce dalajlámy.

Dalajláma přiletěl začátkem minulého týdne na třídenní návštěvu, během níž se setka s bývalou hlavou státu Václavem havelm. bylo to naposledy, co se Havel ukázal na veřejnosti. bylo vidět, že se jeho zdravotní stav hodně zhoršil.

Havel svému dlouholetému příteli poděkoval, že »přijel do země, kde jej lidé milují, ale politici se jej trochu obávají«.

Dalajláma zdůraznil, že Havel je pro něj nejen osobní přítel, cítí jej prý také jako »přítele či vůdce svobodného světa«, kdy vždy stojí na straně lidí, kteří se potýkají s problémy či jsou utlačováni. Pánové se navzájem ujistili, že ani jeden z nich nemládne a ani jeden z nich není čím dál tím zdravější.

Exprezident dostal od přítele tibetský bílý šál a zlaté kolo, symbol duchovní změny, ochrany a schopnosti překonávat překážky. „Požádal jsem ho, aby žil ještě deset let,“ řekl při odchodu ze schůzky dalajláma.

Bohužel se jeho přání nevyplnilo. Václav Havel, symbol české státnosti navždy odešel z tohoto světa týden poté ve věku 75 let.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.