Michael Jackson (†50), král popu: Tohle je jeho mrtvola | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Michael Jackson (†50), král popu: Tohle je jeho mrtvola

Poslední fotka Jacksonova bezvládného těla na nemocničním lůžku.
Poslední fotka Jacksonova bezvládného těla na nemocničním lůžku. (ČTK/AP)

Smutné a bizarní divadlo připomíná soudní kauza století. V úterý začal soud s lékařem popového zpěváka Michaela Jacksona Conradem Murraym (58), který byl obviněn z toho, že svého klienta před dvěma lety zabil. Státní zástupce David Walgren líčení zahájil zveřejněním šokující posmrtné fotky zpěvákova těla. Je na ní patrná i hadička (má ji přes obličej), kterou mu byla do těla vpravena smrtelná dávka léků. Snímek byla do těla vpravena smrtelná dávka léků. Snímek doprovázelo slovo »homicide«, v překladu zabití.

Rozhodná řeč státního zástupce v nikom ani na chvilku nezanechala pochyby, že je Jacksonův lékař, jemuž hrozí za zabití 4 roky, skutečně viníkem. „Michael Jackson byl zabit. Důkazy odhalily, že svůj život svěřil do rukou doktora Murrayho, kterému nadevše věřil. Za tuto scestnou víru ale zaplatil příliš velkou cenu. Stálo ho to život,“ řekl Walgren.

Naproti tomu Murrayho obhájce Ed Chernoff před porotou tvrdil, že to byl zpěvák sám, kdo se předávkoval. Trpěl totiž nespavostí. „V těle si pak vytvořil dokonalou bouři, která ho zabila. Zemřel tak rychle, že neměl ani čas zavřít oči,“ vykřikoval, zatímco se oči jeho mandanta zalily slzami.

Oficiální příčinou Jacksonovy smrti byla akutní intoxikace propofolem, tedy lékem proti nespavosti. Obhájce hovořil o důkazech, podle nichž zpěvák spolkl osm pilulek lorazepamu a do žil si vstříkl i propofol.Následovalo zveřejnění nahrávky ze zkoušek k plánovanému zpěvákovu turné This Is It.

Jackson, který vypadá zdravě, na něm tancuje pouhých pár hodin před smrtí za zvuků své písně Earth Song.Matka zesnulého umělce Katherine (81) se už nedokázala ovládnout a propukla v neutichající pláč. V sále byli přítomni i další zpěvákovi nejbližší: otec Joe (82) a sourozenci Janet (45), La Toya (55), Tito (57), Randy (49) a Jermaine (56).

Další zveřejněná nahrávka, pocházející tentokrát z iPhonu doktora Murrayho, jen smutně připomněla zpěvákovu pod vlivem léků zatemněnou mysl. „Musíme být fenomenální. Chci, aby si lidi po skončení show řekli, nikdy jsme ve svém životě nic podobného neviděli,“ mumlá na ní evidentně zmatený zpěvák.O vině či nevině doktora Murrayho rozhodne 12členná porota za pět týdnů.

Soudní rekonstrukce Jacksonovy smrti

10.20 h: Stav Michaela Jacksona se v důsledku předávkování léky kriticky zhoršuje. Jeho lékař si ale bezstarostně telefonuje se svou přítelkyní.

11.56 h: Murray nachází bezvládné zpěvákovo tělo, trvá mu ale několik minut, než zavolá záchranku.

12.12 h: Lékař nechává vzkaz zpěvákovu osobnímu asistentovi, aby mu zavolal nazpátek. Poté mu říká o špatné reakci zpěváka na prášky a nařizuje mu, aby ihned přijel.

12.15 h: Popadne batoh a hází do něj ampulky se zpěvákovými léky. Batoh se později najde v Jacksonově domě. Personálu nařizuje, aby sklidil propofol.

12.20 h: Murray vytáčí tísňovou linku 911.

12.30 h: Do Jacksonova domu dorazili lékaři. Snaží se ho 42 minut oživovat, pak jej převážejí do nemocnice.

13.14 h: V nemocnici zpěváka hodinu resuscitují.

14.26 h: Michael Jackson je prohlášen za mrtvého.

Co dále u soudu zaznělo?

➤ David Walgren, státní zástupce„Lačnost po platu 150 000 dolarů (2,7 mil. Kč – pozn. red.) měsíčně hnala nekvalifikovaného doktora Murrayho k tomu, aby nechal na holičkách nejen svého pacienta, ale také aby se přestal řídit lékařskou etikou.“„Přístroj na měření tlaku ležel nevybalený v krabici. A v kyslíkové masce chyběl kyslík.“

➤ Ed Chernoff, obhájce doktora Murrayho„Pan Murray není žádný doktor celebrit. Je kardiolog. Zachraňuje životy. To je jeho poslání.“„Za smrt zpěváka nenese odpovědnost. Není dokonalý. Ale věřím, že je nevinný.“

➤ Choreograf Kenny Ortega, svědek„Murray tvrdil, že je na tom Jackson dostatečně fyzicky a psychicky dobře a že může dál pokračovat v show. Byl jsem v šoku. Michael mi vůbec nepřipadal ve formě. Psychické ani fyzické.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.