Martin Zach, ochrnutý Muž roku 2009 - Mám důvod k úsměvu, vždyť hýbu rukama... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Martin Zach, ochrnutý Muž roku 2009 - Mám důvod k úsměvu, vždyť hýbu rukama...

Martin se svým lékařem Jiřím Křížem.
Martin se svým lékařem Jiřím Křížem. (ČTK/FN Motol)

Ten příběh bere dech... Když krásný, zdravý, mladý kluk Martin Zach (23) pouhý den poté, co získal titul Muž roku ČR 2009 ochrnul po skoku do vody, byl to pro miliony Čechů šok.

Lékaři pak Martinovi řekli hrozný ortel: Už nikdy nebudeš chodit a za pět až osm let možná – budešli mít štěstí – pohneš rukama... A teď, jeden a půl měsíce po ochrnutí? Martinův zdravotní stav se zázračně zlepšil!

Zánět, který Muže roku ohrožoval na životě, konečně ustoupil. Martin teď může alespoň částečně pohybovat rukama, a dokonce sám jezdí vsedě na vozíku. Jen do nohou se mu cit zatím nevrátil. „Na spondylochirurgickém oddělení podstoupil úspěšnou reoperaci krční páteře. Nyní intenzivně rehabilituje, zlepšuje se hybnost horních končetin, u dolních se žádný pohyb neobjevil. Je schopen jezdit vsedě na mechanickém vozíku, je částečně soběstačný v běžných denních činnostech, ovládá počítač,“ uvedla mluvčí nemocnice v Motole Eva Jurinová.

Lékaři Martinovi operovali a zpevnili zlomený krční obratel, který poškodil míchu. Zach se snaží cvičit a na pokoj si nechal dovézt počítač. Se světem komunikuje prostřednictvím internetové sítě Facebook. „Děkuji za podporu, moc mi to pomáhá. Každým dnem se to zlepšuje, a tak už jsem na počítači. Řádně cvičím a pokroky přicházejí. Ještě jednou všem moc děkuji a zase se ozvu. Mějte se, Martin,“ vzkazuje.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.