50 věcí, které jste o Matuškovi nevěděli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

50 věcí, které jste o Matuškovi nevěděli

O Waldemaru Matuškovi kolují mezi lidmi hotové pohádky. A často si myslíme, že o téhle ikoně českého showbyznysu víme všechno. Opravdu je to ale tak? Tady je 50 věcí, které jste možná ani netušili.

Hudba a kariéra

1. Matuška byl nejenom skvělý zpěvák, ale i herec, kytarista, kontrabasista a v neposlední řadě hráč na banjo.

2. Jeho první nahrávka se jmenuje Suvenýr a natočena byla v roce 1960.

3. Dvakrát vyhrál Zlatého slavíka, a to v letech 1962 a 1967.

4. Do Semaforu, což byla asi jeho nejzářivější část kariéry, nastoupil v roce 1960.

5. Matuška hostoval dokonce i v Národním divadle.

6. Ještě před svou emigrací navštívil USA několikrát se svojí tehdejší kapelou K.T.O. a zahrál si i v Nashvillu.

7. Jeho odchod ze Semaforu byl oficiálně zdůvodněn tím, že Jiří Suchý chce autorské, komornější a náročnější divadlo. Někdo ale tvrdí, že Suchý neskousl Matuškovu popularitu, která ho zastínila. Matuška se prý dokonce po svém vyhazovu na čas nervově zhroutil.

8. V roce 1965 natočil u Supraphonu své debutové album Nebeský kovboj. Za každou píseň dostal 90 Kčs.

9. Jednou z hlavních příčin úspěchu Waldemara Matušky byl jeho zjev. Narozdíl od vyfintěných a uhlazených zpěváků totiž přišel s chuligánským vzezřením, plnovousem a sex-appealem drsného muže.

10. V 60. letech se fanynky hudby dělily na dva nesmiřitelné tábory. Ve světě to bylo Beatles vs. Rolling Stones, u nás Matuška vs. Gott. Dva protiklady, které přitahovaly ženy i dívky v celém Československu.

11. „Mohl si vzít písničku po Dylanovi, Sinatrovi, Trinim Lopezovi nebo z West Side Story, nechat si udělat od svých kamarádu Iva Fischera nebo Jana Schneidera text - a do měsíce to znal každý,“ takhle komentoval Matuškovu nevídanou popularitu a hudební schopnosti hudební publicista Jiří Černý.

12. Ve filmu má na svém kontě 27 rolí.

13. Jeho hudebního talentu si všimli v Husově sboru, kde se zpíváním jako dítě začínal.

kim, dan

14. Nikdy netoužil být hercem, ale když už hrál ve filmech i na divadle, konzultoval vše s legendami českého herectví Josefem Kemrem a Zdeňkem Štěpánkem.

15. V roce 1950 dělal konkurz do Státního souboru písní a tanců. Konkurz neudělal a po třech nedělích mu přišel dopis, že nevyhověl. Za dalších pět týdnů ovšem přišel Hudba a kariéra

16. Díky Státnímu souboru písní a tanců dostal dvakrát odklad základní vojenské služby. Odveden tak byl až v roce 1953, když byl o dva roky starší než ostatní odvedenci.

17. Když natáčel svůj první film Sedmý kontinent, chtěl po něm režisér, aby se oholil. Matuška se tedy oholil a vrátil se k režisérovi. Ten v tu chvíli podle Matuškových slov zešílel a jenom nesrozumitelně vykřikoval: „Už nikdy, už nikdy“. Fousy už Matuška nikdy neshodil.

Život

18. Málo se ví, že Waldemar Matuška se narodil na Slovensku, konkrétně v Košicích. Jeho matka, operetní zpěvačka, zrovna byla na turné, v jehož rámci měla vystupovat i v Košicích. Místo zpěvu ovšem porodila budoucí velkou hvězdu.

19. Vyučil se sklářem v Poděbradech a ještě před vojnou nastoupil do karlovarských hutí. Měl ale slabé plíce, takže tuto práci moc dlouho nedělal.

20. Matuška byl celý život velmi pověrčivý. V divadle si nikdy nesedal do první řady, když se pro něco vracel domů, musel si sednout, napočítat do deseti a teprve potom znovu jít, když mu přes cestu přeběhla černá kočka, vyhazoval z kapsy desetník atd.

21. Když do divadla přišla Eva Pilarová, tehdy ještě Bojanovská, Matuška s ní půl roku nemluvil, protože ho vytáčel její moravský přízvuk při zpěvu. Až po šesti měsících, kdy přízvuk ztratila a místo „Vy se mnou nemluvítý“ řekla „Vy se mnou nemluvíte,“ ji vzal na milost.

22. Eva Pilarová byla celoživotně jedním z Matuškových nejlepších přátel. Přesto si nikdy netykali. Podle Matušky to celé přátelství ještě více podtrhlo.

23. S Olgou Blechovou se oženil v roce 1976, manželství mu tak vydrželo celých 33 let.

24. Ve Spojených státech žil od roku 1986.

25. Matuška byl živel, který nedokázal být dlouho na jednom místě. Přesně to vystihují jeho slova: „Já prostě nedokážu zůstat na jednom místě, nemůžu, fakt...“

26. Matuška se ve skutečnosti nejmenoval Waldemar, ale Vladislav. Úředně si nechal jméno změnit až v roce 1975.

27. Na místě, kde se Matuška narodil, dnes stojí panelákové sídliště.

28. Před více než 50 lety zemřely Matuškovi těsně po porodu dvě dcery – dvojčátka. Rozpadlo se mu kvůli tomu i jeho tehdejší manželství.

29. V dětství měl několikrát čtyřku ze zpěvu. A čtyřky prý jen proto, že z hudební výchovy propadnout nejde.

30. Byl nejmladším ze čtyř bratrů. Ostatní byli o 6, 8 a 10 let starší. Tito bratři později žili v Německu.

31. Ženatý byl celkem třikrát, z prvního manželství měl syna Mirka, ze třetího s Olgou Blechovou syna Waldemara.

32. V mládí byl pořádný divoch. Rozhodně se nevyhýbal alkoholu, ani jiným radovánkám. I kvůli tomu měl problémy s komunistickým režimem.

33. V dětství se prý bál vlaků, protože mu připomínaly zlého draka. Přesto se o pár let později toužil stát strojvůdcem.

34. Byl manuálně nesmírně zručný. Vyráběl si například vlastní hudební nástroje. Housle z krabiček od doutníků, vlastní kytaru za pár dní atd.

35. V počátcích svého angažmá v Semaforu přespával na jevišti. Ustlal si na staré vyřazené oponě.

36. Do Semaforu byl přijat nejprve jako technik, rekvizitář a kulisák. Byla to pouze formalita kvůli získání bytu.

37. O skandál se Matuška postaral při natáčení slavného filmu Kdyby tisíc klarinetů. V Mariánských Lázních se údajně opil s Karlem Gottem a Evou Pilarovou a močil z balkonu hotelu na vrátného (podle jiných »zaručených« zdrojů na jakousi delegaci). Podle některých zpráv šlo o limonádu, jak to bylo doopravdy, vědí jenom účastníci této akce. Žádný očitý svědek se snad nenašel. Každopádně Matuška dostal roční zákaz mimodivadelního vystupování.

38. Po Matuškově emigraci stát zkonfiskoval jeho byt na Václavském náměstí. Tento byt dostal František Janeček.

39. Po Matuškově emigraci byla zastavena výroba jeho nové desky, jeho jméno se nesmělo nikde objevit, z titulní písně k seriálu Chalupáři zmizel jeho hlas a zbyla pouze hudba atd.

40. Matuška měl ve velké oblibě lukostřelbu, a dokonce si v bytě na Václavském náměstí zřídil na chodbě malou soukromou střelnici.

41. Nikdy neměl buňky na řízení auta. Řidiče mu během jejich manželství dělala manželka Olga.

42. Dětství prožil v Praze, ve Spálené ulici. Během války se přestěhovali do Klimentské ulice nedaleko Petrského náměstí.

43. Do první třídy nastoupil do školy ve Vladislavově ulici.

44. Ještě než nastoupil do školy, žil s rodiči v Horních Mokro­psech u Berounky. Byl tehdy opravdu velmi malý, takřka si na tuto etapu nepamatoval.

45. Miloval hospodu U Kocoura v pražské Nerudově ulici. Chodil sem pravidelně každou středu.

46. Při své cestě do USA v roce 1986 Matuška ani jeho žena Olga ještě nevěděli, že se do Československa nevrátí. Rozhodli se až na místě.

Zdraví

47. Těžké astma, se kterým se potýkal dlouhé roky, poprvé udeřilo při natáčení legendárního filmu Noc na Karlštejně v roce 1973.

48. Kvůli své nemoci i kvůli problémům se srdcem se do České republiky v posledních letech dostával jenom sporadicky. Měl totiž problémy s létáním.

49. Kromě problémů s plícemi a srdcem měl dlouhá léta i problémy s trávením, konkrétně s žaludečními vředy.

50. Zdravotní potíže ho trápily také při jeho posledním veřejném vystoupení v Česku – 2. července 2007 v divadle Ta Fantastika.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.