Tajemný život Jiřího Šlitra (†45): Tajil své děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tajemný život Jiřího Šlitra (†45): Tajil své děti!

Otcové zakladatelé. Na počátku Semaforu stojílegendární autorská dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr
Otcové zakladatelé. Na počátku Semaforu stojílegendární autorská dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr (repro E15)

Rovných 100 let by bylo geniálnímu skladateli Jiřímu Šlitrovi (†45). Z tandemu Suchý – Šlitr totiž vzešly nejen hity Pramínek vlasů, Purpura nebo Včera neděle byla, díky slavnému semaforskému duu a jeho evergreenu Oči sněhem zaváté získal Karel Gott (†80) svého prvního Slavíka!

V těchto dnech vyšla ke 100. nedožitým narozeninám Jiřího Šlitra hudebníkova monografie od Lukáše Berného. V ní se dozvíme, že život hudebníka byl pln tajemství. To největší ale bylo odhaleno až po jeho tragické smrti (26. prosince 1969 se otrávil svítiplynem, pozn. red.). A to existence dvou potomků, a dost možná i třetího... Se scenáristkou Bohumírou Pejchlovou má dceru Dominiku Křesťanovou (57) a se zdravotní sestrou Janou Plachou zase syna Petra Plachého (59).

Blesk Podcast: Velké přiznání Jiřího Suchého. Se Šlitrem se skamarádili až rok před jeho smrtí

Video se připravuje ...

Panenka a papoušek

Protože Šlitr o dceři Dominice věděl, podle Berného se o ni hudebník snažil starat. „V rámci toho, jak mu to práce, jeho workoholismus dovolovaly. Staral se finančně, vozil panenky ze zájezdů a pokud měl čas, staral se i doma,“ vzpomíná Berný s tím, že Dominika si to moc nepamatuje, protože byla maličká. O syna Petra se Šlitr už tolik nestaral, poznal ho totiž až v posledních měsících svého života. „Petr si tátu ale celkem dobře pamatuje. Říkal, že od něj dostal papouška a že si pamatuje, jak jim nosil uhlí do bytu. Myslím, že v rámci možností to byl dobrý tatínek,“ komentuje autor monografie.

Jiří Suchý - velikán s mimořádným talentem, jemuž zůstala odepřena největší láska

Video se připravuje ...

Třetí tajemství

Že je Šlitr dvojitým otcem, byla dvě obrovská tajemství. Nevěděla to ani jeho rodina, ani Jiří Suchý (92). A jak Berný v monografii píše, existuje pravděpodobně i třetí tajemství – že má Šlitr ještě druhou dceru! „Dominika mi vyprávěla, že možná existuje ještě jedna jejich sestřička, ale ani ona sama neví, kde ji hledat,“ říká Berný. V rámci oslav Šlitrových nedožitých 100 let se v divadle Semafor uskutečnila premiéra hry Šli tři Šlitři. Byl na ní i hudebníkův syn Petr, který pracuje s koňmi.



Přečtěte si
AnetaJ
17. 2. 2024 • 10:10

Domonika se dlouho jmenovala Šlitrová, tak asi velkým tajemstvím jako dcera Jiřího Šlitra nebyla. Netajila to ani maminka. To je asi zase jedna z nepravd médií.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.