Autor nejsledovanější pohádky Jiří Strach: VÁLKA O ANDĚLA PÁNĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Autor nejsledovanější pohádky Jiří Strach: VÁLKA O ANDĚLA PÁNĚ!

Jiří Strach
Jiří Strach (Tonda Tran)

Muzikálové provedení oblíbené pohádky Anděl Páně bude mít možná nepříjemnou dohru. Režiséra a hlavního tvůrce scénáře filmové podoby Jiřího Stracha (50) totiž divadlo Karlín zcela obešlo! A to si Strach nechce nechat jen tak líbit...

Když se řekne Anděl Páně, vybaví si většina diváků řadu známých herců a také jeho tvůrce Jiřího Stracha. Ten totiž národem milovanou vánoční pohádku nejen režíroval, ale výrazně také zasahoval do scénáře filmu. O to horší bylo pro Stracha zjištění, že ho ohledně připravovaného muzikálu Anděl Páně nikdo nekontaktoval. „Karlínské divadlo se mnou vůbec nejednalo. Mé svolení k užití autorských práv tedy nemá,“ potvrdil Strach pro Nedělní Aha!. „Stále ale žiju v naději, že se jen jaksi zapomnělo zeptat a že tak brzy učiní. Bylo by to možná vhodné, když využívají úspěchu mých filmů Anděl Páně 1 a 2,“ potvrdil svůj jasný nesouhlas s neprofesionálním jednáním divadla Karlín. Pokud by chtěl, mohl by tak celou věc řešit i soudní cestou. „Úvahy o žalobách jsou nyní předčasné, jsem člověkem smírných řešení,“ dodal však oblíbený režisér.

Anděl páně 2. Vánoční filmová pohádka, které nechybí vůbec nic

Video se připravuje ...

Strach byl vynechán 

Jak píše samo divadlo na svých stránkách: „Božský muzikál vznikl podle stejnojmenné filmové pohádky z roku 2005“, o zásluhách Jiřího Stracha není však nikde ani slovo. Námět je dle divadla zásluhou pouze scenáristky Lucie Konášové (54), v jejíž hlavě sice příběh vznikl, Jiří Strach v něm ale udělal mnoho nemalých změn a bez jeho nápadů by pohádka měla pravděpodobně zásadně rozdílnou finální podobu. „Jirka není uveden nikde, ani na plakátech, ani jako spolutvůrce. Pod scénářem filmu jsou přitom oficiálně podepsaní oba, jak Konášová, tak Strach,“ potvrdil pro Aha! zdroj z režisérova okolí.

Smetanu slízl Brzobohatý

Na velké scéně karlínského divadla se tak ovací dočkal především Ondřej Brzobohatý(40), který k muzikálu napsal hudbu a texty. Ani poté, co po premiéře 26. října 2023 označilo mnoho návštěvníků muzikál Anděl Páně za hit nadcházející divadelní sezóny, nevzpomněl nikdo na hlavního spolutvůrce předlohy. „Samozřejmě mě to moc těší, ale obrovský dík patří všem, kdo se na muzikálu podíleli, bez nich by to nebylo. Jsem dojatý a šťastný,“ nechal se tehdy slyšet Ondřej Brzobohatý. Stejně jako na všech propagačních materiálech, i na slavnostní premiéře Jiří Strach chyběl.

Jiří Strach natočil nový film s Bohdalovou (92): Scénář byl její lék na uzdravení

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Kristyna Bajerova
14. 1. 2024 • 13:51

Je to naprosto hanebné. Že se p. scenariska nestydi. Bude to pěkná .....

lola52
14. 1. 2024 • 05:56

Zase se nuly chtějí přiživit na Jirky Stracha práci?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.