Co mají společného Anděl Páně a Láska nebeská? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Co mají společného Anděl Páně a Láska nebeská?

Anděl Páně II
Anděl Páně II (Česká televize)

K televizním Vánocům už neodmyslitelně patří jak česká pohádka Anděl Páně (2005), tak americká romantická komedie Láska nebeská (2003), která letos slaví 20 let od premiéry v kinech. Shodou okolností byly oba dva vánoční hity natočeny na počátku druhého milénia. A v obou hraje hlavní roli láska nejen nebeská.

Na Andělovi vydělala ČT balík

K celospolečenskému úspěchu filmu režiséra Jiřího Stracha (50) a scenáristky Lucie Konášové (54) by asi před 18 lety nedošlo, kdyby se Česká televize nerozhodla během jeho natáčení sehnat koproducenta a nasadit ho nejprve do kin. Tam měl během adventu roku 2005 vysokou návštěvnost, vidělo ho celkem 190 tisíc lidí. O rok později se pak snímek dočkal televizní premiéry, kterou si pustilo přes 2,5 milionu diváků.

Podpora od kardinála

Když Anděl Páně cestoval po českých kinech, mnoho novinářů chtělo znát názor na počin Jiřího Stracha od samotné církve. Ta ale kategoricky mlčela a film nekomentovala. Obrat nastal až ve chvíli, kdy Anděl Páně vyšel na jaře roku 2006 na DVD nosiči.

Anděl páně 2. Vánoční filmová pohádka, které nechybí vůbec nic

Video se připravuje ...

„Film Anděl Páně se mi líbil, neboť věci transcendentální prezentuje lidsky, což je jedním z jeho nejcennějších momentů. Proto jsem mu přišel požehnat ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého,“ prohlásil tehdy kardinál Miloslav Vlk (†85). Ocenil, že snímek prezentuje Boha v lidské podobě, stejně jako Starý zákon mu připisuje lidské vlastnosti. „V jedenadvacátém století nelze prezentovat Boha jako vzdáleného nad oblaky a abstraktního. Kristus proto přišel mezi lidi, aby Bůh byl člověku blízký,“ dodal Vlk, který přivítal, že obavy z negativních reakcí ultrakatolíků se nepotvrdily.

Trojka je v rukou Božích

Dvojku Anděla Páně poslal režisér Strach do světa v roce 2016. Od té doby se pořád mluví o tom, jestli vznikne také trojka. „Šalamounsky říkám, že trojka Anděla Páně je v Božích plánech. Nad tímto filmem držel Pán Bůh sám ochrannou ruku. Když jsme mu točili reklamu, tak aby taky nedržel,“ prohlásil filmař.

x Láska nebeská

Liam Neeson: Láska ve stínu tragédie

Hvězda filmu Láska nebeská Liam Neeson(71) si v reálném životě prožil stejnou tragédii jako jeho filmový Daniel, který vychovává nevlastního syna – malého bubeníka Sama. V roce 2009 jeho žena, herečka Natasha Richardsonová (†46), tragicky zahynula po nehodě na lyžích. Natasha utrpěla zranění hlavy, když se v Kanadě učila lyžovat s instruktorem. Bezprostředně po pádu se zdála být v pořádku, neměla žádná viditelná zranění. Posléze si ale začala stěžovat na prudké bolesti hlavy. V nemocnici pak lékaři zjistili, že má vážné poškození mozku, a přepravili ji rychle do New Yorku, kde bohužel svým zraněním podlehla.

Hodině dějepichu SPECIÁL: Láska nebeská

Video se připravuje ...

„Byla na přístrojích, přišel jsem k ní a řekl jí, že jsem ji miloval. Řekl jsem – miláčku, už se z toho nedostaneš, zranila sis hlavu... Měli jsme dohodu, že pokud někdo z nás skončí ve vegetativním stavu, necháme se odpojit od přístrojů. Hned jsem si pomyslel: Všechny tyto hadičky musí pryč. Odešla,“ vzpomínal zpětně Neeson.

Hvězdy z Harryho Pottera

V dnes už kultovním filmu představitel premiéra Hugh Grant (63) zmiňuje mezi britskými produkty i Harryho Pottera. Hned tři herci z filmu Láska nebeská si totiž zahráli ve snímcích o černovlasém čarodějnickém učni: Alan Rickman (†69) profesora Snapea, Emma Thompson (64) profesorku Trelawneyovou a Bill Nighy (88) ministra Brouska. Hugh Grant měl v »potterovské « sérii původně ztvárnit profesora Lockharta. Toho si nakonec střihl Kenneth Branagh (63).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.