Nerozlučná parta Jaroslava Foglara: Rychlé šípy slaví 85 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nerozlučná parta Jaroslava Foglara: Rychlé šípy slaví 85 let

Souborné vydání komiksových příběhů Rychlých šípů Jaroslava Foglara od kreslíře Jana Fischera. Kultovní český komiks, který milují celé generace malých i dospělých čtenářů, přichází v nové podobě.
Souborné vydání komiksových příběhů Rychlých šípů Jaroslava Foglara od kreslíře Jana Fischera. Kultovní český komiks, který milují celé generace malých i dospělých čtenářů, přichází v nové podobě. (Albatros)

Mirek Dušín, Jindra Hojer, Jarka Metelka, Rychlonožka, Červenáček. Pětice nerozlučných kamarádů neúnavně bojujících s Černými jezdci a Bratrstvem kočičí tlapky. Právš před 85 lety jim vdechl život Jaroslav Foglar (1907 – 1999).

"Přátelství je to nejcennější, co může člověk získat,“ říkával a s touto myšlenkou začal v jednatřiceti letech 17. prosince 1938 psát do Mladého hlasatele o partě kamarádů, kteří zažívají neuvěřitelné příběhy. Tu byl hlavní postavou čestný Mirek Dušín, jinde zas vtipálek Rychlonožka, a děti jejich dobrodružství hltaly. Aby ne, Foglar do nich promítl vlastní zkušenosti ze skautských oddílů, a líbivými kresbami je doplnil ilustrátor Jan Fischer. Do roku 1941 vydal časopis 113 dílů.

Nelehké časy

Jenže ne vždy byly Rychlé šípy vítaným průvodcem mládeže. Jejich příběhy na čas skončily, když za druhé světové války zatrhli nacisté vydávání Mladého hlasatele. V poválečném období začaly příběhy opět vycházet, jen aby je o pár let později zakázali i komunisté. V mezidobí se tehdy finančně zajištěný Foglar věnoval především vedení skautského oddílu Pražské Dvojky. V jeho čele stál neuvěřitelných 60 let.

Splněný sen

Velký boom zažily Ryhlé šípy a další Foglarovky až po Sametové revoluci. Už několikátá generace dětí mohla vyrůstat s jeho příběhy. Na sklonku života se mu navíc splnil velký sen. Nakladatelství Olympia vydalo v roce 1998 v jediné knize všechny příběhy Rychlých šípů. Jen pár měsíců nato 23. ledna 1999 Jaroslav Foglar umírá.

Jestřába zneužila propaganda

Foglar prožil nejhorší okamžiky naší republiky – obě světové války, socialismus i rok 1968. Přesto nezůstával být až trochu naivním optimistou. Po vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava bylo českým dětem zakázáno táboření a skauting. Zřízena byla ale obdoba Hitlerjugentu, Kuratorium pro výchovu mládeže. Foglar, sám dlouhodobý člen Junáka s přezdívkou Jestřáb, v něm viděl možnou náhradu aktivit pro děti a jeho vznik vítal. Pro propagační plátek Správný kluk napsal i komiks Svorní gambusíni. Nešlo ale o aktivní účast, snažil se jen zůstat věrný idejím zakázaného skautingu. Dokonce pořádal ilegální letní tábory.

Rychlé šípy: Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Rychlonožka a Červenáček. Pětice kluků, kteří tvoří oddíl Rychlé šípy a nadevše milují výlety a dobrodružství

Video se připravuje ...

(Ne)existující Stínadla

Většina příběhů Rychlých šípů se odehrává v imaginární čtvrti Stínadla. Jedním z předobrazů této historické, a ne vždy kladně vyobrazované městské části, byly pražské uličky, konkrétně okolí Haštalské ulice a stejnojmenného náměstí v Praze 1. A právě tam byla na spisovatelovu počest při příležitosti jeho stého výročí narození pojmenována krátká ulička Ve Stínadlech. Najdete ji mezi Haštalským náměstím a ulicí U Obecního dvora.

Víte, že...

...Skautská nadace Jaroslava Foglara připomene výročí reedicí prvního souborného vydání Rychlých šípů z roku 1940?﷯ Organizují také sbírku, z jejíhož výtěžku chtějí vydat Foglarovu Záhadu hlavolamu v ukrajinštině.

Vont Tříska

Pětice kamarádů se několikrát objevila v divadelním i filmovém zpracování. Poprvé v roce 1969 v devítidílném seriálu Záhada hlavolamu režiséra Hynka Bočana. Velkého Vonta si tehdy zahrál Jan Tříska. Jako jediná má skutečný předobraz postava Jindry Hojera. Byla pojmenována podle Jindřicha Hojera z Foglarova oddílu.

Souborné vydání komiksových příběhů Rychlých šípů Jaroslava Foglara od kreslíře Jana Fischera. Kultovní český komiks, který milují celé generace malých i dospělých čtenářů, přichází v nové podobě. • VIDEO

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.