Statečná Lenka: Zhubla 44 kg! Už ji neunesl ani kůň | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Statečná Lenka: Zhubla 44 kg! Už ji neunesl ani kůň

PŘED  Při své váze musela na jízdu zapomenout.
PŘED Při své váze musela na jízdu zapomenout. (Foto STOB)

Od dětství milovala koně, v průběhu let ale Lenka (46) z Hradce Králové přibrala na váze tolik, že na nich už nemohla jezdit. Vážila 114 kilo a zhubnout se snažila roky. Marně. Pak ale přišlo rozhodnutí, díky kterému za dva roky shodila úžasných 44 kilogramů!

Lenčino trápení začalo už v dětství. Jako nejmladší dítě nosila oblečení po sourozencích. „Bylo mi nepříjemně těsné. Styděla jsem se, vyhýbala se vrstevníkům, sportu i zábavě,“ vzpomíná Lenka. Roli sehrál i fakt, že se u jídla potkávala celá rodina. Byly to jediné společné chvíle. Jídlo se stalo Lenčiným kamarádem, který zaháněl nudu i smutek. Život Lenky se radikálně změnil v roce 2019, když poznala Radku Drobnou ze společnosti STOB. Ta se už přes 30 let zabývá komplexním přístupem terapie obezity.

Lenka nejen že zhubla, ale především trvale změnila návyky. Poradkyně jí vše správně vysvětlila. „Proč si mám hlídat složení jídla, jak si mám správně jídlo rozložit během dne, jak číst potravinové obaly, co mám dělat, když zrovna nestíhám a nejsem připravená,“ vypočítala Lenka. Terapeutka jí ukázala konkrétní příklady potravin a vysvětlila, v čem je jedna lepší než ta druhá, navrhla konkrétní recepty a nejen to. Vzala ženu ven a naučila ji chodit s holemi, aby mohla začít s aktivním pohybem.

Strach z kontaktu

Lenka říká, že do té doby žila pouze hubnutím a neuvědomovala si, jak jí roky utíkají, o co přichází a o co už přišla. Připadala si odporná a styděla se za své tělo. „Vyhýbala jsem se fyzickému kontaktu, dokonce i tak malému, jako je položení ruky na rameno,“ popisuje žena. Dělaly se jí praskliny na kůži, z každého pohybu byla unavená, bez energie i radosti.

Tohle zafungovalo

Lenčino heslo zní: Kdo nepije, ten nežije! Jí pravidelně 5x denně ve stejnou dobu a vybírá si potraviny, které obsahují více bílkovin. Snídani, oběd a večeři doplňuje zeleninou. Sladké jí spíš dopoledne, nebo k odpolední svačině. Dvakrát týdně má k obědu dokonce mini zákusek. Přílohy si dává vařené, ne smažené. A za den ujde až 5000 kroků.

Práce s myšlením

Přístup společnosti STOB je založený na metodě kognitivně behaviorální psychoterapie, která učí lidi pracovat s jejich myšlením, chováním a emocemi. Tato metoda byla ověřena na desítkách tisíc hubnoucích a celosvětově je považována za jeden z nejefektivnějších způsobů nejen pro hubnutí, ale především i pro udržení si nové tělesné hmotnosti. Více najdete na www.stob.cz



Přečtěte si
Jaromír Andrýsek
27. 12. 2023 • 19:16

Ať se neurazí, ale i před hubnutím to byla krásná ženská!!!! Nádherný macík. No a co!!!Ale jestli je takhle spokojenější-v pořádku!!! 👍

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.