Zpověď Petra Štěpánka (75): SKONČIL JSEM ÚPLNĚ SÁM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zpověď Petra Štěpánka (75): SKONČIL JSEM ÚPLNĚ SÁM!

Petr Štěpánek
Petr Štěpánek (Foto ara, reprofoto PremiotGroup)

K 75. narozeninám Petra Štěpánka odvysílá ČT1 dnes po StarDance dokument s názvem Lásky Petra Štěpánka. Oblíbený herec a jeho žena Zlata Adamovská (64) v něm nezvykle otevřeně hovoří i věcech, o kterých ani on, ani ona jinak nemluví. Třeba o jeho vztahu ke svým dvěma, bohužel již zesnulým sestrám – Kristině Taberyové (†71) a Janě Štěpánkové (†84).

Představitelka doktorky Králové ze seriálu Nemocnice na kraji města z nich byla nejstarší. Jejich otec, legendární herec Zdeněk Štěpánek (†71) ji měl se svou první ženou Elenou Hálkovou (†78).

Milostné karamboly

Se svým nevlastním bratrem Petrem se Jana dlouhá léta nestýkala. Dohromady je dala až Zlata Adamovská, s níž hrála v Divadle na Vinohradech i Ungeltu. „Paradoxně se mnou prožívala můj rozvod s Radkem Johnem i další milostné karamboly,“ vzpomíná Adamovská. Když se Štěpánková dozvěděla, že si bude Zlata brát Petra, spráskla prý jen ruce a potěšeně zvolala: „Tak my budeme švagrové? To je krásné...“ „Troufám si říct, že jsem je s Petrem trochu k sobě přiblížila. Ona s ním moc neudržovala vztah kvůli jeho bývalé ženě (o 14 let starší režisérce Vlastě Janečkové, pozn. red.), ale možná tam byly i jiné důvody,“ připouští Adamovská. „Ale když zjistila, že chodí se mnou, začala se s ním vídat mnohem častěji. Takže bych řekla, že jsem tu rodinu tak trochu stmelila,“ dodává herečka potěšeně.

(Ne)zůstal sám

Nebylo to ale nadlouho. Pět let po svatbě Petra a Zlaty podlehla Jana těžkému zápalu plic. Štěpánka to zdrtilo o to víc, že jeho druhá sestra Kristina bojovala s rakovinou. „Ona, chudinka malá, se potácela s tou nejhorší chorobou, jaká může být. A já ji obdivuju, protože přes dvacet let s tou chorobou bojovala. Vždycky chvilku nahoru, pak zase nějaký chemoterapie...“ říká viditelně dojatý Štěpánek v dokumentu. Kristina se odebrala za Janou letos v lednu. „Její smrt Petra hodně silně zasáhla. Často sedí doma na sedačce a říká – tak já už vlastně nikoho nemám. Nejdřív Martin, pak Jana, pak Kristina... Je to hrozný, když je člověk na světě sám,“ vypráví Adamovská. „A já mu říkám – ty ale nejsi sám! Máš mě a moji rodinu, která ho samozřejmě přijala mezi sebe. Moje vnoučata hlídá už pomalu víc než jejich pravý dědeček!“ konejší ho manželka Zlata, která je Petrovou největší životní láskou. Dokument můžete vidět dnes ve 22.25 hod. na ČT1.

Zlata Adamovská & Petr Štěpánek: Jak se dali dohromady a jak to chodí u nich doma?

Video se připravuje ...

Bratr Martin Štěpánek (†63): Nejdřív emigrace a pak sebevražda!

O svého staršího bratra Martina Štěpánka (†63) přišel Petr hned dvakrát. Poprvé v roce 1981, kdy herec emigroval se svou rodinou do Rakouska, odkud se vrátil až po 13 letech. A podruhé – definitivně – v září 2010, kdy se zastřelil... Pro Petra je to dodnes bolavé téma, o němž také nerad mluví. „Martinovu emigraci znám vlastně jen z vyprávění, co Petr takhle občas utrousí nějakou vzpomínku,“ potvrzuje jeho žena Zlata. „Jednou vzpomínal, že když chtěl Martin emigrovat, navezl k němu veškerý starožitný nábytek, koberce a cennosti. Takže Petr věděl, co se bude dít. A věděl taky, že se dostane do nesnází. Ale celý ten inventář rozestavěl po bytě tak, aby to vypadalo, že tam ty věci jsou odjakživa. A po emigraci samozřejmě všechno Martinovi předal,“ vypráví Adamovská s tím, že Petr po Martinově emigraci nemohl cestovat.

„Tím byla postižená celá rodina,“ připomíná herečka. Nejhroší bylo, že Martina nepustili komunisti ani na pohřeb jeho a Petrovy maminky Soni Grossové, provdané Štěpánkové. „Jsou věci, na které dokážu odpovědět. A jsou věci, které pro mě zůstanou nezodpovězený nadosmrti. Jako třeba to, že v té době, kdy byl Martin v emigraci, nám umře máma, já mu to volám a nedokážu si představit, co se v něm odehrávalo, když se dozvěděl, že ta máma už není a že nemůže ani na její pohřeb...“ svěřuje se Petr Štěpánek na matčině hrobě. „A pak přišla ta revoluce a první, co jsme udělali, když se otevřely hranice do Rakouska, že jsme švihali do Vídně, kde jsme se po těch letech s Martinem viděli. A bylo to nádherný. Dali jsme si vídeňský řízek a měli jsme pocit, že jsme v ráji. Když se Martin vrátil, byl jsem šťastnej jak blecha,“ vzpomíná Petr. Ani tahle radost ale netrvala dlouho. „To, že mu všichni otevřeli náruč – ať to bylo divadlo, televize, psaní do novin, to všecko beru. Ale ten jeho konec ne. To nemůžu vydejchat a je pravda, že mi chybí doteď,“ přiznává Štěpánek. „Když se Petrovi donesla zpráva, že se Martin zasebevraždil, hned mi to volal. Byl úplně v šoku a myslím, že je v šoku dodneška,“ potvrzuje jeho slova Adamovská.

S tátou si nezahrál ani fotbal

Petr byl nejmladší ze čtyř dětí Zdeňka Štěpánka. I když na svého otce nedá dopustit, jednu věc mu prý do smrti nezapomene... „Že jsem s ním nemohl hrát fotbal,“ říká Petr Štěpánek. „Víte, já jsem se tátovi narodil, když mu bylo dvaapadesát let,“ připomíná herec, který minulý týden oslavil 75. narozeniny a sám žádné děti nemá.

Na začátku byl sex

Nejprve spolu hráli v Ordinaci v růžové zahradě 2 a pak se dali dohromady i ve skutečném životě. „Když jsme spolu začínali randit, tak mi Petr říkal – to bude krásný, budeme spolu cestovat... A já mu říkala – jo, to já mám taky hrozně ráda!“ vzpomíná Adamovská. „A on pokračoval – já vždycky vejdu do toho hotelu, vezmu ty klíče a půjdeme na pokoj... Akorát se obávám, že z těch měst moc neuvidíš. Ze začátku asi jenom stropy!“ dodává Zlata se smíchem.

Krnáčová o rakovině a šanci na vyléčení. A herecký pár bojoval tiše s covidem a zlobí se na kolegy

Video se připravuje ...



Přečtěte si
kootchca
19. 10. 2023 • 22:32

Byla jsem překvapená, že se pan Štěpánek vůbec nezmínil o
své druhé manželce V. Janečkové se kterou byl takřka 40 let.
To je hodně divné a neuctivé.

defakto
15. 10. 2023 • 20:21

... a že se Štěpánek ani slovem nezmínil o své bývalé ženě . režisérce Vlastě Janečkové , které může děkovat za svou kariéru a s kterou prožil spoustu let.
S Adamovskou je spojila hlavně láska k penězům a k vínu !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.