Karel Černoch: NEDOŽITÝCH 80! Píseň, která mu zničila život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Karel Černoch: NEDOŽITÝCH 80! Píseň, která mu zničila život

Karel Černoch
Karel Černoch ( M. Přibyl, archiv K. Černocha)

Dodnes zní z rozhlasových stanic hity jako Zrcadlo, Ona se brání či Nářek převozníka. Karel Černoch (†64), kterému by dnes bylo 80 let, nazpíval i píseň k seriálu Zdivočelá země a především dětmi tak oblíbeného Večerníčka!

Málokdo ale ví, že kvůli komunistům pět let nepracoval a takřka živořil. A to kvůli Písni o mé zemi, s níž v roce 1969 vyhrál Zlatou Bratislavskou lyru. Její text z pera Pavla Žáka (82) se zdál na ÚV KSČ býti škodlivý, a tak dostal zpěvák zaracha. Mohl vystupovat jen v malých klubech a začal mít přirozeně jako otec problém s uživením rodiny. Nakonec byl okolnostmi donucen lyru vrátit. Musel začít pracovat, aby »měl co do huby«. Mnozí mu to vyčítali, leč nebyli v jeho kůži.

Černochovo nedožité jubileum připomene příští pátek (20. října) v Kongresovém centru galakoncert hvězd k 105 letům založení naší republiky. Zazní tam i kdysi zakázaná píseň. O tom, kdo ji bude zpívat, se vedla debata – Štefan Margita (67), Martin Chodúr (33), anebo ji pouze zahraje Felix Slováček (80) na svůj saxofon? Černocha se nakonec ujme Chodúr, Margita zazpívá Macejko a Slováček zahraje Zdivočelou zemi. Na koncertě vystoupí i plejáda dalších českých i slovenských hvězd a všichni vzpomenou na svého kolegu Černocha, který 27. prosince 2007 v pouhých 64 letech prohrál boj s rakovinou tlustého střeva.

7 pádů DNES: Černochová vyrovnala účty se Sagvanem Tofi za letitou urážku!

Video se připravuje ...

Smolík a Chládková dali hlasy dohromady

Splnili slib po 16 letech!  Určitě by se radoval, že mu konečně splnili jeho přání. Karel Černoch (†64) chtěl, aby zpěvačka Jana Chládková (58), s níž dlouho vystupoval, a Jakub Smolík (64) nazpívali společně nějaké písničky. Líbilo se mu, jak jim spolu ladí hlasy. K nedožitým osmdesátinám zpěváka je album Bylo nebylo na světě. „Když jsem křtila své poslední cédéčko, ještě u toho Karel Černoch byl – a taky Petr Muk,“ zavzpomínala Chládková. Místo zesnulých kamarádů přišli Janu a Jakuba podpořit např. Jan Rosák (76), Uršula Kluková (82) a Karel Kahovec (76). Janina kamarádka Naďa Konvalinková (72) poslala omluvné video, v němž vysvětlila, že má v příbramském divadle generálku. „Věřím, že ty naše písničky Karel nahoře slyší a je spokojený,“ dodala zpěvačka. Na novém albu je také hit Valčík pro lásku, který bodoval v rozhlasové hitparádě.

Poslechl Wericha

Karel Černoch začínal u filmu jako rekvizitář spolu s českým rokerolovým králem Miki Volkem (†53). A když zrovna nebylo co dělat, sedával s kytarou a zkoušel skládat písničky. Miki ho před zrcadlem učil pózy à la Elvis Presley (†42) – nohy do X, kolena k sobě. V zákulisí na Barrandově ho slýchával i Jan Werich (†75) a doporučil mu věnovat se zpěvu profesionálně. Černoch ho poslechl. Nakonec jeho hlas dokázal obejmout největší muzikálová jeviště, ať už ho propůjčil Jeanu Valjeanovi v Bídnících, Augustinu Magaldiovi v Evitě, Abbé Fariovi v Monte Cristovi či knězi v Draculovi.

Přiznání zpěvačky Černochové: Dcera (7) zdědila taneční nadání! Kdo je její tatínek, ale tají

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.