Poklad Pepíčka Zímy: Poslední fotka Vlasty Buriana | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Poklad Pepíčka Zímy: Poslední fotka Vlasty Buriana

2023: Autor snímku Josef Zíma kouká z okénka jako Burian.
2023: Autor snímku Josef Zíma kouká z okénka jako Burian. (Foto Aha! – David Kundrát, Profimedia.cz, ara)

Není jen vystudovaný herec a výborný zpěvák, ale také fotograf! Josef Zíma (91) zřejmě jako poslední nafotil českého krále komiků Vlastu Buriana (†70). Nejen jeho fotky, ale i vzpomínky a historky jsou zachyceny v Cibulkově kalendáři pro rok 2024. Zíma proto nemohl chybět ani na jeho pondělním křtu v karlínské restauraci.

Na počátku 60. let jezdil s Burianem na společná vystoupení, vozil ho svým autem. „Vyfotil jsem si ho, jak kouká z mého vozu, a nejspíš je to úplně poslední foto krále komiků, protože pak brzy nato zemřel,“ řekl Zíma na křtu. V kalendáři navíc hodně vzpomíná na Jana Wericha (75) a Jiřího Voskovce (76), Oldřicha Nového (†83) i Miloše Nedbala (†76).

1962: Legendární herec Vlasta Burian vykukuje z auta.

Jak na "klonovaný" hlas Karla Gotta reagoval Josef Zíma? Umělost není na místě!

Video se připravuje ...

Nosí ho na prsou

Autor kalendáře, který je letos nejen ve stolní, ale také v nástěnné podobě, si nechal portrét Zímy vytisknout na tričko a Pepíček se Alešovi Cibulkovi (46) na prsa podepsal. „Už ho nesmím prát,“ žertoval moderátor a litoval, že nenechal triček udělat víc, protože ho najednou chtěli všichni.

Herec na prvním místě

Dost lidí vnímalo Zímu jen jako zpěváka z pořadů Sejdeme se na Vlachovce, ale on je především vystudovaný herec. Začínal po DAMU v Divadle satiry, pod principálem Werichem, pak desítky let působil v Městských divadlech pražských. Hrál v pohádce Princezna se zlatou hvězdou, ve filmech Pěnička a paraplíčko, Pamětnice. Byl také skvělý dabér, namluvil např. Ivánka ve filmovém Mrazíkovi. Zímův otec byl jeden z prvních logopedů a na jeho synovi je perfektní výslovnos pořád znát.

Josef Zíma (91) a Jiří Štědroň (81) mají nový duet: Jsme „princové v důchodu“!

Video se připravuje ...

ADÉLKA Z BABIČKY UŽ JE SAMA BABIČKA

Na křest Cibulkova kalendáře byla pozvaná i bývalá dětská hvězda protektorátního filmu Jitka Viktorínová (88). Když jí bylo pět let, vyhlédl si ji Karel Hašler (†62) pro roli Adélky Proškové ve filmu Babička (1940). Malá Jituška, tehdy ještě Dušková, okouzlila slavného písničkáře svou bezprostředností a kuráží. Poté ještě zazářila ve filmech Pro kamaráda, Pantáta Bezoušek a Host do domu. Když chtěli Němci, aby hrála i v německých snímcích, její otec vlastenec rázně odmítl. Dívenka do konce války předstírala nemoc a pak se už před kameru nikdy nevrátila.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.