Kolaps Neckáře na premiéře: ZNIČILA HO SEBEVRAŽDA KAMARÁDA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Kolaps Neckáře na premiéře: ZNIČILA HO SEBEVRAŽDA KAMARÁDA!

Václav Neckář
Václav Neckář (Robert Klejch, Mária Rušinová, Jan Bárta, Nguyen Phuong Thao)

Na film o afázii, kterou sám trpí, se těšil. Václava Neckáře (79) na premiéru celovečerního snímku Němá tajemství doprovodil bratr Jan Neckář (74). Diváci je nadšeně vítali, fotili se s nimi. Film ale Vašek nedokoukal. Asi v polovině se tiše zvedl a odešel.

Na vině předčasného odchodu je to, že Vašek měl myšlenky někde jinde. Jeho možná nejlepší přítel Ferdinand Minařík (81), žokej, trenér a koňák tělem i duší, prožívá strašnou tragédii. Syn Filip (†48), který byl velký kamarád i Neckáře, spáchal sebevraždu.

Bral ho na koně

Právě Ferdinand byl Vaškovi velikou oporou po prodělané mrtvici. Bral ho na koně, vyjížděl s ním do přírody na výlety. „Chtěl, aby se mi lépe okysličoval mozek,“ ocenil na příteli Neckář. Promluvil také v pořadech věnovaných Vaškovi, jako například ve 13. komnatě. Jeho děsivé neštěstí Vaškem hrozně otřáslo. Otřesený bratr Navíc děj filmu v něm vyvolal silné vzpomínky. Bylo to pro něj příliš osobní, více než v tu chvíli dokázal snést. „I na mě to hodně zapůsobilo, protože jsem to vše samozřejmě prožíval s bráchou,“ přiznal deníku Aha! Jan Neckář.

Václav Neckář (79) podstoupil operaci!

Video se připravuje ...

Proti předsudkům

Přitom projekt pomoci pacientům s afázií Neckář s velkým pochopením podporuje. „Mě to potkalo v roce 2002 v souvislosti s mozkovou mrtvicí. Znovu jsem se učil texty písní i normální slova, která jsou potřeba pro běžnou komunikaci,“ vysvětlil Vašek. „Lidé, které postihla afázie, se ale pořád potýkají s předsudky a já jsem rád za každý smysluplný projekt, který pomůže tomu, aby tito lidé byli lépe pochopeni, a který jim ulehčí jejich situaci,“ dodal.

Co je afázie?

Afázie je získaná porucha produkce a porozumění řeči, která vzniká při ložiskovém poškození mozku, např. po prodělané cévní mozkové příhodě či úrazu hlavy. Stupeň poruchy a obtíže v komunikaci mohou být různé, od lehčích až po velmi těžké. Součástí afázie jsou obvykle poruchy čtení (alexie), psaní (agrafie), počítání (akalkulie), poruchy schopnosti poznávání (agnózie), které se však mohou vyskytovat také samostatně.

Václav Neckář: Po operaci prostaty vystoupil na Česko-Slovenském plese

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.