Olympijská tragédie gymnastky Misákové (†22): Smrt den po zlatu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Olympijská tragédie gymnastky Misákové (†22): Smrt den po zlatu!

Eliška Misáková zemřela během olympiády v Londýně, kde pro ni její kamarádky vybojovaly zlato
Eliška Misáková zemřela během olympiády v Londýně, kde pro ni její kamarádky vybojovaly zlato (Mall.tv)

Začalo to vysokou horečkou po příletu do Londýna. A skončilo tragédií jaká nemá v olympijské historii českého sportu obdoby. Dnes uplynulo 75 let od smrti české gymnastky Elišky Misákové (†22) na olympiádě v Londýně 1948.

Do Anglie odletělo devět gymnastek. Elišce lékař po příletu dva týdny před soutěží nejdřív diagnostikoval chřipku, ale její stav se rychle zhoršoval. Brzy bylo jasno: Nakazila se dětskou obrnou. Přenáší se nejčastěji fekáliemi, patrně se nakazila během soustředění při koupání v Labi. Toto virové onemocnění, které u nás už vymýtilo očkování, je neléčitelné. „My jsme měly strach o Elišku, pořadatelé se zase obávali, že jsme tu nemoc přivezly a mohla by se rozšířit,“ popsala Věra Růžičková (†90, zemřela v roce 2018), která v sestavě českého týmu nemocnou nahradila.

„Do soutěže jsme šly s tím, že když vyhrajeme, vyhraje i ona. To se ale nestalo, pár hodin po našem vítězství Eliška zemřela,“ vyprávěla Růžičková s odstupem mnoha let. Eliška nemoci podlehla 14. srpna ráno v londýnské nemocnici. Její starší sestra Miloslava Čamková-Misáková, též členka zlatého týmu, vzpomínala: „Byla jsem u ní každý den. Slíbila jsem jí, že to vyhrajeme i za ni. Když jsme zlato získaly, jela jsem s medailí hned za ní. Už mě ale nepoznávala. Usnula jsem a ráno mi řekli, že setřička zemřela.“ Miloslava se dožila 93 let, zemřela v roce 2015. Většinu života trénovala mládež v sokolovně v Praze na Vinohradech.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.