Režisér Hynek Bočan (85) točí 13. komnatu: Vytáhl Kolářovou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Režisér Hynek Bočan (85) točí 13. komnatu: Vytáhl Kolářovou!

Režisér Hynek Bočan
Režisér Hynek Bočan (Foto Blesk – Petr Novotný a archiv Blesku)

Právě díky němu pronikla Daniela Kolářová (75) na filmové plátno. V roce 1967 jí totiž režisér Hynek Bočan (85) ještě jako studentce DAMU dal roli ve svém snímku Soukromá vichřice. Odstartoval tak pro Kolářovou éru slavných filmů jako Léto s kovbojem a Noc na Karlštejně.

Daniela tehdy s filmováním vůbec neměla zkušenost, proto se těšila na teplo a pohodlí barrandovských ateliérů. Místo toho musela vstávat ve čtyři ráno a na natáčení ji vozili do Ústí nad Labem, kde se příběhy Vladimíra Párala, autora novely, podle níž se film točil, většinou odehrávaly.

Daniela Kolářová: Proč přestali natáčet s Hanzlíkem?

Video se připravuje ...

Útrapy naštěstí začínající herečku neodradily a dnes si už kultovní komedie, které s Danielou za více než padesát let natočili Bočanovi kolegové, neumíme bez této hvězdy představit. I o tom bude pořad 13. komnata Hynka Bočana, který právě v těchto dnech točí režisér Vít Olmer (81). Průvodkyní před kamerou pak bude jeho žena, herečka Simona Chytrová (61), scénář napsal spisovatel Jakub Horváth (41). Točilo se nejen v Praze, ale také na Bočanově usedlosti v jižních Čechách. Tam si členové štábu pochutnali na čínské specialitě švej-ču-žou připravené přímo Hynkem Bočanem.

Přátelství z Nenávisti

Ještě sedm let před Danielou zaujal Bočana jiný začínající herec, Petr Kostka (85). Režisér ho angažoval do drsného válečného dramatu Nenávist (1960) a vzniklo z toho celoživotní přátelství. „S Petrem si voláme dodnes, víme o sobě,“ ujistil Aha! režisér. Jsou stejně staří a stále mají společná témata k hovoru. Ostatně i Kostka v dokumentu na režisérovu adresu nešetří chválou.

Hynek Bočan: Český lev

Video se připravuje ...

Bohdalka točila za čínu

Film Soukromá vichřice se točil také v Praze ve Vodičkově ulici, v tehdejší jediné čínské restauraci. Okolo šli zcela náhodou Jiřina Bohdalová (92) a Jiří Menzel (†82). Jak je režisér zmerčil, okamžitě jim nabídl role hostů! Oba prý tenkrát točili jen za oběd.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.