Zemřel spisovatel Milan Kundera: Ve světě proslavil Česko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zemřel spisovatel Milan Kundera: Ve světě proslavil Česko

Zemřel spisovatel Milan Kundera (†94)
Zemřel spisovatel Milan Kundera (†94) (ČTK / AP / Jovan Dezort)

Byl nejznámějším českým autorem ve světě. Řeč je o Milanu Kunderovi, který včera po dlouhé nemoci zemřel ve věku 94 let. Spisovatel v 70. letech minulého století emigroval z Československa do Francie. Do rodné země se ale po pádu komunismu nazpátek nepřestěhoval.

Ať už řekne našinec kdekoliv v zahraničí, že pochází z Česka, cizinci mu odvětí, že tu máme dobré pivo, krásné památky a skvělé knihy Milana Kundery. „Člověk nikdy neví, co má chtít,“ píše spisovatel ve své nejslavnější knize Nesnesitelná lehkost bytí, která byla přeložena do 44 světových jazyků. Toto dílo autor napsal ale až ve francouzské emigraci.

Vyhazov z práce

Komunistický režim mu po sovětské okupaci v roce 1968 zakázal publikovat a vyhodil ho z FAMU, kde učil. Jeho ženu Věru (88) zas pro změnu propustili z televize, a tak oběma po jistém váhání nezbylo nic jiného, než Československo opustit. Zamířili proto v roce 1975 do Francie, kde nakonec Kunderovi získali tamní občanství. A to poté, co jim bylo za trest odebráno to československé, když vyšel román Kniha smíchu a zapomnění, ve kterém byla emigrace ústředním tématem. České občanství bylo oběma vráceno po 43 letech.

Spor s disidenty

V sedmdesátých letech už byl Kundera celosvětově známý. Právě poslední jmenovaná kniha byla dokonce britským deníkem Guardian zařazena mezi 100 nejvýznamnějších románů všech dob. Přesto panovala určitá nevraživost mezi Kunderovými a komunistickým disentem, kvůli které si spisovatel na Pražský hrad nepřišel ani pro státní vyznamenání v roce 1995. Z rukou prezidenta Václava Havla (†75) ho nakonec převzala manželka Věra. Ta však pro časopis Host nenechala na Havlových přátelích nit suchou, když vysvětlovala, proč se nepřestěhovali do Česka zpět. „Kvůli disidentům, kteří se dostali k moci a kteří nás nenáviděli,“ řekla tehdy.

Návrat ze záhrobí?

Do rodné země se Kundera vracel, veškeré jeho návštěvy ale probíhaly výhradně mimo oči veřejnosti. Pár před emigrací vyrůstal a žil v Brně, kam se občas znovu podíval. Po revoluci už to pro ně ale domov nebyl. „Připadalo mi najednou, jako bych se vrátila ze záhrobí,“ popsala po letech v exilu svoji návštěvu moravské metropole Kunderová. Ta byla po boku svého manžela až do jeho smrti. Její sen se jí ale nesplnil. „Nejlepší by bylo, abychom umřeli s Milanem společně, ale to se asi nepovede zorganizovat,“ uvedla před pár lety.

Víte, že...

...všechna světová média včera zařadila Kunderovu smrt mezi hlavní zprávy dne?

Spisovatelův život

  • Narodil se v roce 1929 v Brně, kde se učil hrát na klavír a studoval i hudební kompozici. Odmaturoval pak na gymnáziu v roce 1948.
  • Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze studoval literární vědu a estetiku. Po dvou semestrech však přestoupil na FAMU, kde se věnoval filmové režii a scenáristice. Následně na fakultě i učil.
  • V roce 1975 emigroval společně s manželkou Věrou do Francie.
  • Kromě české medaile Za zásluhy I.třídy obdržel spisovatel i to nejvyšší francouzské – Řád čestné legie.
  • Zatímco knihy Nesnesitelné lehkosti bytí se prodalo více než 600 tisíc kopií, jeho první knihy s názvem Žert se prodalo přes 120 tisíc kopií.

Na návštěvě u Kunderových

Manželé Kunderovi si své soukromí přísně střežili. V roce 2018 ale do svého pařížského bytu pustili tehdejšího premiéra Andreje Babiše (68, ANO). „Byl jsem poctěn, že jsem ho mohl potkat u něj doma. Ani jsem v to nedoufal, protože on se nestýkal s nikým,“ řekl Aha!. „Když jsem zjistil, že nemá občanství, tak jsem to začal řešit. Nakonec ho zpět dostal,“ dodal expremiér. Ten Kunderu označil za našeho nejslavnějšího spisovatele, který Česku dělal dobrou propagaci.

Co na jeho smrt říkají politici:

Petr Pavel (61), prezident „Byl to spisovatel světového formátu, který ovlivnil celé generace doma i v zahraničí. Svým životním osudem symbolizoval pohnutou historii naší země ve 20. století.“

Petr Fiala (58, ODS), premiér „Zůstává po něm nejen pozoruhodné beletristické, ale i významné esejistické dílo. Upřímnou soustrast jeho manželce Věře.“

Martin Baxa (47, ODS), ministr kultury „Jeho přemýšlení o základních hodnotách evropské kultury, jeho zájem o jedince, jeho vklad do dějin světového románu je a zůstane nepřehlédnutelný.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.