Oslavenec Kostka (85) prozradil: Mám ještě pátou dceru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Oslavenec Kostka (85) prozradil: Mám ještě pátou dceru

Petr Kostka
Petr Kostka (Reprofoto Štace mého života)

Dokument o svém životě nikdy točit nechtěl, rozhovory nedává, přesto udělal Petr Kostka (85) výjimku. Ke svým půlkulatinám shrnul svou životní pouť pro Českou televizi ve Štacích mého života. A jak jinak než v kostce.

RODIČE KOČOVNÍCI

Narodil se v Říčanech u Prahy, rodiče byli kočovní herci. „Neměli stálé bydlení, nábytek, postel ani skříň. Na štaci byli čtrnáct dní, maximálně měsíc a zase pendlovali dál. Měli stěhovací divadelní bedny a tam se skládalo všechno, co měli,“ vzpomínal herec, který pochází ze starého hereckého rodu, jehož kořeny sahají až do první poloviny 19. století.

Petr Kostka a Carmen Mayerová oslavili zlatou svatbu (50 let) nejen tancem na Sinatrův hit v podání Vojty Lažanského a Petry Kohoutové.

Video se připravuje ...

PRVNÍ ROLE – CHULIGÁN

První filmová role byla v Probuzení (1959), režisér Jiří Krejčík si ho vybral v prvním ročníku na DAMU. „Hrál jsem tam chuligána, jak se tenkrát dětem na scestí říkalo. A jsem vděčný panu režisérovi, že mě hned v příštím filmu obsadil do kontrastní role. Šlo o Vyšší princip (1960) a já jsem tam hrál klaďáka, spolužáka tří hochů, kteří jsou ve filmu zavražděni,“ dodává. Hned poté se mu narodila první dcera Zuzana. „Vždycky, když ten film vidím, vzpomenu si, že jsem byl asi dva dny tatínkem,“ dodává.

DVOJSVATBA S NĚMCEM

Začínal v Městských divadlech pražských, nastoupil ještě na škole. „Dostal jsem plat šest stovek a byl jsem šťastný jak blecha.“ Tady se potkal s Františkem Němcem, který se stal jeho celoživotním kamarádem, dokonce spolu později měli dvojsvatbu. František se ženil poprvé, Petr už podruhé – s herečkou Carmen Mayerovou. Jsou spolu dodnes, už padesát let.

TRAGICKÁ SMRT MANŽELKY

S první ženou měl dvě dcery Zuzanu a Helenu. I když se rozvedl, s manželkou a dcerami žil, než došlo k neštěstí. „Moje první žena zemřela ve třiceti letech na otravu kysličníkem uhelnatým ze špatně vyrobené karmy. Já se, byť rozveden, stal vdovcem se dvěma holčičkami – jedenáctiletou a šestiletou. Začal jsem chodit s Carmen, která se o moje děti starala,“ říká. Carmen si do vztahu přivedla dceru Kateřinu. Společně pak měli dceru Terezu, herečku.

Carmen Mayerová přiznala kolaps v divadle! Jak je na tom teď?

Video se připravuje ...

PROČ JEZDIL DO UGANDY

Vychovával čtyři dcery, rozhodl se ale podpořit ještě pátou a na dálku adoptovat holčičku z Ugandy. „To byl nápad Carmen. Adoptovali jsme africké děvčátko Shamim,“ vysvětlil herec s tím, že se jí rozhodli dopřát kvalitní vzdělání. Kvůli ní se začal učit ugandsky a do africké země se skutečně vydal. „Měl jsem naučený monolog, že jsem z Prahy, že mám rád Ugandu, takže mě pak vozili od školy ke škole a všude jsem ho musel říkat, žasli.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.