Hrůzná data: Tělesné tresty používá 63 % rodičů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Hrůzná data: Tělesné tresty používá 63 % rodičů!

Kauzy utýraných batolat byly tématem pořadu Epicentrum vysílaného 25.3.2019.
Kauzy utýraných batolat byly tématem pořadu Epicentrum vysílaného 25.3.2019. (archiv Blesku)

Ochrana dětí před agresí u nás vázne. Jen za posledních osm let jich kruté zacházení v rodinách zabilo 44. S trvalými zdravotními následky týrání přežilo 799. Tělesné tresty používá stále 63 procent rodičů.

Zákonodárci chtějí v občanském zákoníku zakotvit nepřijatelnost fyzického trestání dětí. Bez postihů, jen jako morální apel. Dle odborníků přitom spousta případů násilí vůči nejslabším zůstává pod pokličkou. Ven se dostanou obvykle ty nejkřiklavější. Podle Petry Wünschové, ředitelky Centra LOCIKA, o tom, že v rodině násilí zažívá, hovoří 14 procent nezletilých. „Za uplynulých osm let přes 15 tisíc dětí potřebovalo z tohoto důvodu psychologa a 3229 jich skončilo v ústavní péči,“ dodává.

Dle dat 63 procent rodičů stále ve výchově používá tělesné tresty. Agresi čelí kojenci, batolata, školáci i náctiletí. Týká se stejně obou pohlaví. Rozdíl už je ale v tom, kdo pomoc častěji hledá. „U většiny volajících věk neznáme, ale z těch, kteří nám ho řeknou, soudíme, že se na nás nejčastěji obracejí děti ve věku 14 až 17 let,“ říká Lucie Zelenková, sociální pracovnice Linky bezpečí. Právě potíže v rámci rodinné komunikace jsou jedním z nejčastějších témat, i když ne jediným. Častěji se pak svěřují dívky než chlapci. „Zhruba dvě třetiny volajících jsou dívky. Důvodem je zřejmě to, že jsou více zvyklé svá trápení sdílet,“ dodává Zelenková.

Kde najít radu

K 1. červnu byla spuštěna iniciativa Dětství bez násilí. Na stránkách www.detstvibeznasili.cz najdou rodiče kontakty pomoci i užitečné materiály, které poradí, jak děti vychovávat bez tělesných trestů.

Bezplatná pomoc

Dětem a mladistvým v tíživé situaci poradí 24 hodin denně odborníci na bezplatné lince krizové pomoci 116 111.

Víte, že...

...Centrum LOCIKA pomáhá dětem ohroženým domácím násilím již osmým rokem? 4. května se připomíná Mezinárodní den dětí, které se staly obětí agrese.

Následky na dětech

  • U dětí zvyšuje riziko agresivního a rizikového chování a psychických problémů.
  • U nezletilých a mladistvých vede k nadužívání návykových látek, neúspěchu ve škole, k potížím ve vztazích, s autoritami.
  • Zvyšuje možnost, že si dotyčný v dospělosti najde agresivního partnera.
  • Děti učí, že násilí je přijatelným způsobem řešení konfliktů nebo prostředkem k dosažení svých cílů a přání.

Příběhy, které se staly 

Tragédie v Mostě

Posledním otřesným případem se stala smrt kloučka (†4) v Mostě. Poslední květnovou sobotu ho nožem do krku trefil přítel (31) jeho maminky, když se hádal s otcem (46) chlapce. Podle policie byl v době činu pod vlivem drog, hrozí mu až 18 let vězení. 

Hocha kousal a pálil

K nejkřiklavějším případům posledních let patří příběh Marečka (†3). K smrti ho utýral v únoru 2019 přítel jeho matky Josef Kuča (†21) z Loun. Bil ho, kousal, sprchoval ledovou vodou, pálil ho cigaretou, žehličkou a posazením na horkou plochu kamen. Soud mu vyměřil 22letý trest. Ve vězení krátce poté spáchal sebevraždu. Na 8,5 roku poslal do vězení i matku hocha za to, že týrání nezastavila. 

Syna utopila

Martina B. (42) v srpnu 2019 utopila svého syna (†6) ve vaně na chatě na Benešovsku ve středních Čechách. Mstila se tak exmanželovi, který chtěl chlapce do své péče. Soud ženu poslal do vězení na 25 let.

Potomky bodala

Do vězení na 22 let poslal soud matku (29) z Karlových Varů. Loni v dubnu ubodala svoji dcerku (†3) a pokusila se zavraždit i pětiletého syna. Napadla je v den, kdy měla kvůli nezaplacení nájemného opustit byt.

Přečtěte si
j.p.toman
8. 4. 2024 • 17:41

Podle toho jak to dnes vypadá s naší mládeží se zdá, že ty tělesné tresty v minulosti byly dobrým počinem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.