Operní pěvkyně Červená (†97): Určila, jak má vypadat její pohřeb | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Operní pěvkyně Červená (†97): Určila, jak má vypadat pohřeb

Legenda ve svém oboru - Soňa Červená
Legenda ve svém oboru - Soňa Červená (Archiv)

Statečně myslela na poslední věci člověka. Herečka a pěvkyně Soňa Červená (†97) si už před smrtí nechala ukovat na hrob dvě kytice lipových ratolestí a stanovila, že chce být na pouchovském hřbitově v Hradci Králové uložena v rakvi. Myslela i na to, jak bude vypadat smuteční obřad. „Chtěla jen rudé růže,“ prozradila přítelkyně.

„ Když jsem Červená, tak přineste rudé květy,“ určila ještě za života mimořádná žena Soňa. Podle blízké kamarádky také rozhodla, kdo by neměl na obřadu, či přesněji na dvou po sobě jdoucích obřadech,chybět.

V Praze v divadle

Se Soňou Červenou se budou její příznivci loučit už zítra hned na dvou místech. Dveře Zlaté kapličky se otevřou v 10:30 hod. a samotný smuteční akt začne v 11 hodin. U rakve budou stát herci Národního divadla i třeba prezident Herecké asociace Ondřej Kepka (53) či dobrá kamarádka zesnulé, režisérka Olga Sommerová (73). Z jeviště promluví jeden z uměleckých ředitelů činohry ND Lukáš Trpišovský a Jiří Heřman z Národního divadla v Brně, kde pěvkyně dlouho působila. Ve světové premiéře zazní píseň napsaná přímo pro Červenou.

V Hradci v katedrále

Druhé rozloučení s výjimečnou umělkyní se koná tentýž den v Hradci Králové, jehož byla Soňa čestnou občankou. V 17 hodin začne v katedrále Svatého Ducha v historickém centru města zádušní mše svatá, kterou bude celebrovat biskup Jan Vokál.

Zpívaná zdravice pro Soňu Červenou od Marthy Issové a Anny Polívkové

Video se připravuje ...

 „Bohoslužbu v katedrále doprovodí Filharmonie Hradec Králové, zazpívá operní pěvkyně Gabriela Beňačková. Až bude rakev opouštět katedrálu, rozezní se zvon Augustin, který je zavěšen v Bílé věži,“ řekl mluvčí hradeckého biskupství Pavel Jakub Sršeň. Po pohřebních obřadech bude zesnulá Soňa Červená uložena na hradeckém pouchovském hřbitově do rodinné hrobky Červených.

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.