Poprvé v našich dějinách: Česká hlava státu na britské korunovaci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Poprvé v našich dějinách: Česká hlava státu na britské korunovaci!

Král se den před korunovací na ulici Mall setkal s občany.
Král se den před korunovací na ulici Mall setkal s občany. (Reuters)

Velkou Británii dnes čeká slavnostní korunovace krále Karla III. (74). Naši zemi na významné události, která se koná po 70 letech, zastupuje poprvé v dějinách přímo český prezident Petr Pavel (61). Před ním totiž na pomazání anglického monarchy byli přítomni vždy jenom českoslovenští velvyslanci.

Poslední korunovaci britského panovníka zažil svět v roce 1953, a to když nastoupila na trůn královna Alžběta II. (†96). Za Československo se akce podle bývalého hradního protokoláře a odborníka na šlechtické rody Jindřicha Forejta zúčastnil jen tehdejší ambasador. Komunistický prezident Antonín Zápotocký (1884 – 1957) zůstal v Praze.

A jiné to nebylo ani o pár let dříve, když si v roce 1937 korunu nasazoval na hlavu Alžbětin otec Jiří VI. (1936 – 1952). Tehdejší hlava státu Edvard Beneš (1884 – 1948) se události také nezúčastnila a zastoupil ho velvyslanec v Londýně.

Korunovační Bez urážky Zuzany Bubílkové: O setkání s Karlem III. a lady Dianou!

Video se připravuje ...

Komerční let

Pavel s manželkou Evou (58) se na dnešní korunovaci vydali už s dvoudenním předstihem, tedy ve čtvrtek. Pro přesun do britské metropole nevyužili služeb vládního speciálu, jak už dříve informovala hradní mluvčí Markéta Řeháková. „Linku do Londýna jsme s Evou stihli. Tím je tedy cesta na korunovaci Karla III. úspěšně zahájena,“ napsal Pavel k fotce z komerčního letadla. Během letu se pak hlava státu fotila s cestujícími.

Korunovační Bez urážky Zuzany Bubílkové: O setkání s Karlem III. a lady Dianou!

Video se připravuje ...

Přijetí v paláci

Návštěva z Prahy se na korunovaci těší. „Je to první taková událost po 70 letech, a ty, které jsem měl možnost tady navštívit, tak byly většinou smutné,“ řekl prezident s tím, že sledoval pohřeb například princezny Diany (†36). Prezidentský pár měl po přistání nabitý program. Kromě setkání s krajany zavítal včera Pavel na prestižní školu King´s College, kde studoval v letech 2005 až 2006. Den pak završil slavnostní recepcí v Buckinghamském paláci, která se konala večer a kde se poprvé setkal s králem Karlem III. a jeho ženou Camilou (75).

Žádné dary

A přivezla jim něco návštěva z Prahy? „Královská rodina všechny hosty uvědomila, že příležitost recepce i korunovace se odehraje bez předávání darů,“ prozradila Aha! mluvčí Řeháková.

Nejoblíbenější jsou Kate a William

Podle nedávného britského průzkumu obliba monarchie od nástupu Karla, který se role panovníka ujal hned po smrti matky loni v září, klesla z 80 na 60 procent. Nejoblíbenější členkou rodiny je Kate (41), která je manželkou prince a budoucího krále Williama (40). Ten je v žebříčku popularity hned za ní. Následuje Camilla. Naopak nejméně oblíbení jsou odpadlíci, princ Harry (38) s manželkou Meghan (41).



Přečtěte si
pravlast
6. 5. 2023 • 11:03

"Hlava státu E.Beneš se nzúčas­tnila"­...kt­erá redaktorská vul*va umí tak krásně prznit pravidla češtiny?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.