Vdova po Kellnerovi 2 roky po tragédii: Chceme znát pravdu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vdova po Kellnerovi 2 roky po tragédii: Chceme znát pravdu!

Tragická nehoda na Aljašce byla pro Petra Kellnera osudnou
Tragická nehoda na Aljašce byla pro Petra Kellnera osudnou (Foto Blesk - Robert Klejch, Alaska Mountain Rescue Group/Handout )

Od tragédie, při níž zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner (†56), uplynuly dva roky. Ne vždy čas zhojí rány. Vdova po podnikateli Renáta Kellnerová (55) teď i s rodinou žádá soud na Aljašce o další prošetření nehody. Chce vědět, kdo skutečně zavinil smrt jejího manžela.

Už z dřívější žaloby podané jediným přeživším, snowboardistou Davidem Horváthem (50), vyplynulo, že smrt podnikatele zavinilo selhání provozovatele vrtulníku na Aljašce. Tím skupina vyrazila za adrenalinovými zážitky na off- -trail sjezd nazývaný heliskiing. Investiční skupina PPF teď oznámila, že Renáta Kellnerová (55) chce novou žalobou podanou u aljašského soudu 24. března dosáhnout přešetření případných pochybení letecké společnosti a také možných dalších subjektů podílejících se na záchranných operacích.

Jak zemřel Petr Kellner? I po roce jsou příčiny zřícení vrtulníku nejasné

Video se připravuje ...

„Podle dostupných svědectví byly záchranné jednotky na místo neštěstí povolány až několik hodin po havárii, a je tudíž evidentní, že některé osoby musely pochybit,“ uvádí také skupina PPF v prohlášení. Jak ukázalo už předchozí šetření federálního soudu v aljašském Anchorage, Kellner spolu s lyžařem a průvodcem Gregorym Harmsem (†52) utrpěli vážná zranění, zemřeli ale až při čekání na záchranáře.

Smrtelný pád

Tragédie, která si v součtu vyžádala pět mrtvých, se odehrála 27. března 2021. V tu sobotu Petr Kellner (†56) a několik dalších lidí vyrazilo na heliskiing, kdy lyžaře na vrchol hory vynese místo vleku helikoptéra. Jejich cesta ale skončila na ledovci Knik, když pilot s vrtulníkem do ledovce narazil a zřítil se. Pád a jeho důsledky přežil nakonec jen David Horváth. O život přišli přímo při nehodě pilot Zachary Russell (†33), průvodce Sean McManamy (†38) a trenér Benjamin Larochaix (†50).

Dojemné rozloučení s Petrem Kellnerem (†56) v Karibiku

Video se připravuje ...

Hrozilo promlčení

Přestože stále nebyla americkými úřady vydána závěrečná zpráva k okolnostem tragédie, na niž rodina Kellnerové chtěla původně vyčkat, než provede další právní kroky, čas ji donutil jednat. „Vyšetřování ani po více než dvou letech není ukončeno. Vzhledem k tomu, že 27. března 2023 uplynula podle amerického práva dvouletá promlčecí lhůta pro podání občanskoprávních žalob, nezbylo rodině než urychleně konat,“ vysvětlila v prohlášení PPF.



Přečtěte si
pravlast
3. 4. 2023 • 09:34

Přečteno jinde,PK měl údajně vstoupit do jakéhosi obchodu USA-Čína a hodně na to vydělat.Vyplývá z toho možnost že byl odstraněn nebo obětován.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.