Nešťastné tahanice o šlágr Gotta: Mamája a Kakája! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Nešťastný vtípek o šlágru Gotta: Kakája!

Karel Gott
Karel Gott (profimedia.cz)

Kdo by neznal písničku Včelka Mája, kterou nazpíval sám mistr Karel Gott (†80). Text k ní napsal Zdeněk Rytíř (†69), ale původně to měl být Michael Prostějovský (74). Gott k němu přišel jako k prvnímu, ale kvůli nešťastnému vtípku se jejich spolupráce nekonala.

Hit Včelka Mája v osmdesátých letech již existoval v Německu. Karel ho však chtěl otextovat i v češtině. Oslovil proto Prostějovského, který byl z nabídky nadšený. „Začátkem 80. let v Německu frčela kreslená Die Biene Maja a Karel chtěl, abych na to napsal český text. A protože tady to nikdo neznal, udělal jsem si z toho takovou slovní hříčku a nazval jsem tu písničku Mája a Kája,“ zavzpomínal Michael v talkshow 7 pádů Honzy Dědka. Když ale Karel přišel do studia, aby písničku nazpíval, byl lehce v šoku.

Marek Ztracený na poctě pro Gotta: Nemám trému, ale respekt

Video se připravuje ...

 „Byl natočený základ a Karel přišel do studia, vzal si partituru a nějaký vtipálek na ni přes noc napsal Mamája a Kakája. Karel říkal, že si z toho lidi budou dělat srandu,“ vysvětlil textař, který to dnes bere s humorem. Nakonec se celá situace vyvrbila tak, že Prostějovský chtěl odjet z vlasti, a proto písničku nakonec otextoval Rytíř. „Vzhledem k tomu, že jsem v té době měl skoro sbalené kufry, že pojedu do Německa, protože tady byla situace, jaká byla, domluvili jsme se, že to otextuje Zdeněk Rytíř, aby z toho Karel neměl problémy, když odejdu,“ uzavřel Prostějovský. Dnes už to bere spíš jako úsměvnou vzpomínku, ale přeci jen nechybělo málo a mohl si na své konto připsat jeden z Gottových největších hitů.

Bohuš Matuš: Gott mi pomohl dostat se z depek a vyhoření

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.