První šéfová v čele Městské policie: Žena zákona shání parťáky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

První šéfová v čele Městské policie: Žena zákona shání parťáky

Policie, to je také úřad.
Policie, to je také úřad. (Foto Aha! – Martin Pekárek)

Nebývá běžné, aby v čele policie stála žena. Ale v Třebíči tomu tak je, navíc tu má městská policie důležitých žen hned několik. Kromě ředitelky Lucie Šerkové jsou to ještě manažerka prevence kriminality a protidrogová koordinátorka, preventistka a účetní.

S nadsázkou lze říct, že tady, v srdci Vysočiny, vládnou městské policii ženy. „Je to taková úsměvná shoda náhod,“ říká nově jmenovaná ředitelka Lucie Šerková, která u Městské policie Třebíč pracuje již osmnáct let. Začínala jako manažerka prevence kriminality a protidrogová koordinátorka, jejíž hlavní náplní práce byla komunikace s dětmi a osvětová činnost pro veřejnost včetně vzdělávacích aktivit.

Herečka Petra Martincová: Kvůli ní vznikla Policie Modrava!

Video se připravuje ...

„Poslední tři roky jsem působila na pozici zástupkyně ředitele městské policie. A protože bývalý ředitel odešel v listopadu do důchodu, jmenovalo zastupitelstvo města do funkce ředitele mě,“ vysvětluje. V celém kraji Vysočina se tak Lucie stala první ženou v čele městské policie.

Není žádný nováček

Trému prý matka dvanáctileté dcery ve své funkci nepociťovala, spíše respekt. „Po třech letech zástupcování mám už v sobě mnohé nastaveno a beru to jako výzvu do budoucna. Jak se s tím poperu, a jestli se mi to podaří, ukáže čas,“ říká s úsměvem. Hodně prý ve své funkci těží ze znalosti města a jeho problémů. „Město Třebíč má jednu velkou výhodu, je totiž stále jedním z nejbezpečnějších měst v České republice. Plně využíváme městský kamerový systém a strážníky v ulicích, kteří mají povědomí o tom, kde se například zdržují různé problémové osoby,“ vysvětluje.

Mosty sebevrahů

Někdy jde však v práci strážníků do tuhého. „Máme tady Borovinský most, kde zvláště na podzim dochází k sebevraždám, nebo pokusům o sebevraždy. Dá se říct, že ročně se jedná o dva, tři případy. Zrovna nedávno strážníci zabránili ve skoku jedné mladé slečně. Špatnou zkušenost máme i s mostem v ulici Marie Majerové, i tam evidujeme několik pokusů o sebevraždu,“ říká Lucie Šerková.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.