Šílená vyváděla v sadech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Šílená vyváděla v sadech

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ara)

Bylo 23. ledna 1923, po dvaadvacáté hodině. Policejní stráž, která právě procházela horní částí Václavského náměstí v centru Prahy, byla přivolána do blízkých Čelakovského sadů. Důvod? Pobíhala tam podivná žena, kolem které se shlukl houf náhodných chodců.

Tak pod titulkem Šílená v sadech popsal deník Československá republika o dva dny později situaci, kterou policejní stráž musela v pozdním večerním čase řešit. Jak uvedl, hodně neobvyklé chování té zvláštní ženy, které sledoval zástup překvapených Pražanů, nejprve poněkud zaskočil i příchozí policisty. Neznámá mluvila nesrozumitelně, občas cosi hlasitě vykřikla a gestikulovala směrem k přítomným. Muži zákona se ji tedy snažili – bez použití násilí a v klidu – přemluvit ke společnému odchodu na nejbližší strážnici.

To se jim nakonec podařilo. Tam se zjistilo, že dotyčná nešťastnice se jmenuje Hermína K. (43), pochází z Litoměřic a je zřejmě duševně chorá. To také následně potvrdil přivolaný služební policejní lékař, který paní K. prohlédl. Ten pak navrhl, aby policisté odvezli psychicky nemocnou Severočešku do příslušného pražského ústavu. Tam byla Hermína K. ponechána v ošetřování.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.