Tísnivý pocit Ivanky Deváté (87): Moje poslední Vánoce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tísnivý pocit Ivanky Deváté (87): Moje poslední Vánoce...

Ivanka Devátá
Ivanka Devátá (Daniel Černovský, archiv )

Má za sebou rakovinu střev, mozkovou mrtvici a lékaři jí objevili stařeckou cukrovku čili diabetes B. Herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (87) byla skálopevně přesvědčená, že svoji v pořadí už 19. knihu nenapíše. Ale napsala.

Jmenuje se Gerbešín a hezouni a Ivanku k „nadlidskému“ výkonu donutili její dva synové. „Prý si musím procvičovat mozek. Já jsem se ale moc bála, že to nezvládnu. Ta mozková mrtvice mě paralyzovala. Píšu ručně, po té příhodě jsem začala vynechávat písmenka a potom to nejsem schopna, když to někomu diktuju do počítače, po sobě přečíst,“ svěřila Aha! Devátá, která už má nabídku na knížku dvacátou s názvem To nejlepší z Deváté. „Tak to se bude psát dobře, ale musím si pospíšit. Dala jsem si sice za úkol, že přežiju Bohdalku, ale ona se, mrcha, nádherně pořád drží. Už o tom pochybuji a také se nějak nemůžu zbavit pocitu, že tohle jsou moje poslední Vánoce. No ale už mám čas odejít někam, že jo?,“ táže se s úsměvem. Letos Vánoce prý stráví se svým mladším synem Adamem Vinklářem (50). „Oni oba synové, jak mají pocit, že umřu, protože o tom stále mluvím, se teď ve starosti o mne doslova předhánějí,“ komentuje pyšně.

Hegerová měla jasno o pohřbu, i co s popelem. A Ivanka Devátá už knihu nedopíše

Video se připravuje ...

Nevěrná legenda

Syna Adama má Ivanka s legendárním hercem Josefem Vinklářem (†76) neboli doktorem Cvachem z Nemocnice na kraji města. Toho si Ivanka dvakrát vzala a dvakrát se s ním rozvedla. „Kvůli jeho nevěrám, samozřejmě. Přesto ale na Pepika vzpomínám s láskou,“ netají Devátá.

Gerbešín a hezouni

V nové knize není řeč jenom o šatech, ale hlavně o životě a ženských půvabech. Devátá moc dobře ví, že šaty dělají ženu, a s chutí se probírá vzpomínkami na své divadelní i civilní kostýmy, sukně, halenky, boty a klobouky. Zve nás do časů mistrovské krejčoviny, kdy se šilo na míru u Podolské či v salonu Styl, ale i do skromnějších dob, kdy se šaty dědily a přešívaly. Jako bonus autorka připojila memoárovou povídku.

V mládí živila rodinu a otce jí zavřeli do vězení. Tajemství ze života Jiřiny Bohdalové

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Květoslava Velanova
15. 12. 2022 • 03:55

Paní Ivance přeji hezké a klidné prožití svátků vánočních a v nastávajícím roce 2023 hlavně hodně zdraví a pohody, které tak potřebuje.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.