Rodinné tajemství Jana Krause: Krutý boj o přežití | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Rodinné tajemství Jana Krause: Krutý boj o přežití

Jan Kraus a Ivana Chýlková
Jan Kraus a Ivana Chýlková (Foto: Roman Souček , FTV Prima, Branislav Simoncik a archiv Blesku)

Jan Kraus (69) je známý především jako skvělý bavič, málo se ale ví, že jeho rodina má za sebou silný příběh, kdy šlo skutečně o holý život. Jeho tatínek totiž tak tak přežil koncentrační tábor. 

„Zatykač na otce vydal Heydrich z politických důvodů. Byl obviněn a souzen v Drážďanech a soudce ho zprostil viny. V té době to již bylo jedno, mezitím se rozjela protižidovská mašinérie. Protože byl z židovské rodiny, napsali mu, že návrat je nežádoucí a poslali ho místo na svobodu do koncentráku.“ vyprávěl Kraus šokující příběh svého otce pro magazín Eurozprávy.cz. 

Show Jana Krause: Bohdalka miluje vaječňák a skutečný smích publika

Video se připravuje ...

Přežil téměř zázrakem. „Otec si v táboře postavil dílnu, je to fotograficky dokumentovaný unikát. Rodiče ho totiž za trest nechávali učit zámečníkem a tou dílnou na to navázal. V jednom z osmi lágrů se ho jeden Němec vyzkoušel na zámečnickou práci, která se mu zalíbila. Když se dostal do Osvětimi tak si postavil zámečnickou dílnu. Měl nachystáno, že až se ho nějaký esesák zeptá, co to je, tak řekne, že mu to nařídil jiný esesák, který už umřel. Ale nikdo se ho na to nezeptal, tak tam chodil a postupně začal plnit zámečnické úkoly," popsal také. 

Ota Kraus sepsal svoje zážitky také v publikaci Továrna na smrt, která je doprovázena řadou necenzurovaných, surových fotografií, které zobrazují utrpení občanů židovského původu. „Motivace mého otce, stejně jako mnoha jiných, kteří přežili holokaust, byla říct, čeho jsou lidé schopni a aby se to již nikdy neopakovalo. To byl jeho hlavní motiv, a proto vydal knihu,“ vysvětlil Kraus. 

KARLOS SHOW: Podívejte se, jak Kraus usmiřoval Vémolu s Lelou

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.