Vojta Dyk, jak ho neznáte! ROZDVOJENÁ OSOBNOST? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vojta Dyk, jak ho neznáte! ROZDVOJENÁ OSOBNOST?

Vojta Dyk
Vojta Dyk (Foto Pavel Machan, Martin Hykl, David Kundrát, Marek Pátek, Instagram.com)

Ve své době byl hvězdou, opravdovou celebritou. Svým věhlasem v Itálii zastínil Josef Mysliveček i Mozarta, po smrti se ale role obrátily. Na »božského Čecha«, jak mu říkali, se zapomnělo. Nyní o něm vznikl film Il Boemo s Vojtou Dykem (37) v hlavní roli a rovnou míří do boje o Oscara!

Říkali mu Il divino Boemo (zkráceně také Il Boemo), protože jeho jméno Italové neuměli vyslovit. Narodil se v roce 1737 v Praze, v mlynářské rodině, pocházel dokonce z dvojčat (ve filmu se Vojta Dyk objeví v dvojroli). Až do pětadvaceti let to vypadalo, že převezme rodinný podnik, na mlynáře se i vyučil. U toho ale studoval u jezuitů hudbu, byl velmi talentovaný. Kvůli vášnivému vztahu k hudbě se ale rozhodl, že změní život, a odjel do Benátek. Nejspíše proto, že ho uchvátily u nás hostující italské operní soubory. Za dva a půl roku měl úspěšnou premiéru a jeho sláva prudce rostla.

Se Strachem Nacafe: Tatiana Dyková

Video se připravuje ...

„Zásadní událostí v jeho kariéře bylo provedení jeho první opery Il Bellerofonte psané pro Teatro San Carlo v Neapoli. Není známo, jakým způsobem získal nepříliš známý skladatel exkluzivní zakázku komponovat operu k narozeninám španělského krále Karla III., otce neapolského krále Ferdinanda I., ale triumfální úspěch premiéry 20. ledna 1767 Myslivečkovi dveře nejzářivějšího evropského centra opery,“ líčí dirigent Václav Luks, který se jako odborník na barokní hudbu na filmu podílel.

Trailer k filmu Il Boemo

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.