Filmová chalupa Tomáše Holého: Její kouzlo drží přes 40 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Filmová chalupa Tomáše Holého: Její kouzlo drží přes 40 let

Véna (Tomáš Holý) a jeho děda (Gustáv Valach) ve slavných filmech z přelomu 70. a 80. let.
Véna (Tomáš Holý) a jeho děda (Gustáv Valach) ve slavných filmech z přelomu 70. a 80. let.  (Foto WeLoveŠumava, ara)

Tahle hájenka zažila hromadu lumpáren Tomáše Holého (†21), když tam coby Vašek Straka jezdil za svým dědou, starým bručounem fořtem Strakou v podání Gustáva Valacha (†81). Milovníci slavných filmů Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce nebo Za trnkovým keřem každé léto na Šumavě tuhle chalupu vyhledávají. A když ji najdou, oněmí úžasem. Vypadá stejně, jako když tam v 80. letech minulého století Véna proháněl svého jezevčíka Bročka.

Filmová hájovna nad šumavským Srním se opravdu od 80. let minulého století zásadně nezměnila. Až na pár detailů. Deník Aha! získal od facebookové stránky WeLoveŠumava fotografie, podle nichž je navíc takřka stejná i uvnitř. „Chalupa zůstala neuvěřitelně zachovalá. Děkujeme majitelům za péči o tenhle kus historie,“ napsali ke snímkům správci stránek. Podle snímků jsou v sednici stále stejná bleděmodrá kachlová kamna, ve který Strakův vnuk tak trochu neškovně zatápěl.

Stejně tak hambalek, či-li bidlo na sušení promočeného prádla. Na terase jsou pak evidentně ty samé kádě na vodu – jako v dobách natáčení trilogie. A nechybí ani dřevěné zábradlí u zápraží, okna jsou pak nově natřená. Jinak se neliší od těch, kterými Vašík koukal ven. Novinkami z posledních let jsou satelit pro příjem televizního signálu či živý plot. Ale i tak stačí jan přivřít oči a uslyšíte, jak malý Véna říká svému zachráněnému jezevčíkovi: „Ty můj pitomečku pitomej, malej...“

Respektujte soukromí!

Turisté a objevitelé filmových míst rádi k chalupě u Srní zabloudí, občas to s nimi ale bývá těžké. „Chalupa a pozemek okolo je soukromý, tak to prosím respektujte. Nic víc už tam neuvidíte,“ žádají mimo jiné u fotek na Facebooku.

Tomáš Holý (†21) by slavil 53. narozeniny: Zažil raketovu kariéru!

Video se připravuje ...

Úpravy filmařů

V době natáčení udělali filmaři v chalupě jen pár úprav. „Přidali obrázky a zvířecí trofeje na stěny. A neodpustili si filmové kouzlo. Když v jedné scéně vyšel Tomáš Holý z naší chalupy ven, najednou byl na Kvildě,“ vyprávěl před časem v rozhovoru pro MF DNES majitel chalupy Jindřich Dollanský. Filmaři si dům nad Srním pronajímali tři roky za sebou – vždy po dobu šesti týdnů. „První rok jsem za natáčení dostal šest tisíc korun. Pak mi někdo poradil, abych si řekl o víc. Tak jsem si řekl o sedm,“ svěřil ještě Dollanský. Podle svých slov v minulých letech porazili s manželkou stromy na zahradě a kolem domu zasadili místo plaňkového nepropustný živý plot.

Šumavská trilogie Pod jezevčí skálou (1978)

Samotářského hajného vytrhne z klidu příjezd vnuka, kterého přiveze snacha na ozdravný pobyt po nemoci. Děda není nadšený, ale zvídavý a tak trochu praštěný kluk si získá jeho srdce i díky lásce k přírodě. A on má komu předávat zkušenosti. Na pytlácké stezce (1979). Ve druhém díle trilogie režiséra Václava Gajera se hajný těšil na léto s vnoučkem, jenže dostane dopis, že Véna pojede s rodiči do Bulharska k moři. Jenže touha po prázdninách v šumavské hájence je velká, takže chlapec zdrhne za dědou. Za trnkovým keřem (1980). Vašek si znovu užívá v dědově hájence, jenže klid ruší helikoptéry dopravující materiál na stavbu rekreačního střediska. Plaší zvěř a ničí přírodu. Díky řadě momentů a Vénovi se nakonec starý hajný smíří po letech se svým synem.

Jana Hlaváčová: Divadelní hvězda, která rezignovala na život

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.