Smutná zpráva: Zemřela sbormistryně Blanka Kulínská (†87)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smutná zpráva: Zemřela sbormistryně Blanka Kulínská (†87)!

Blanka Kulínská.
Blanka Kulínská. (Blesk:Machan)

Zemřela Blanka Kulínská (†87), známá sbormistryně, hudební pedagožka a skladatelka, která svůj život spojila s Československým a Českým rozhlasem.

Kulínská byla výrazným dramaturgem, absolvovala stovky koncertů a vystoupení po celém světě a natočila desítky rozhlasových snímků a rovněž nahrávek na kompaktních discích. V roce 1973 stála se svým manželem u zrodu úspěšného pěveckého sboru Bambini di Praga.

Později založila se svým synem Bohumilem Kulínským soukromou Školu sborového zpěvu při Bambini di Praga, ve které vyučovala sborový zpěv. Od České hudební rady obdržela Cenu za přínos k rozvoji dětského sborového zpěvu. Sbor Bambini di Praga ukončil v roce 2011 po téměř 40 letech svou činnost. Poškodila ho totiž aféra jeho bývalého sbormistra Bohumila Kulínského mladšího (†59), který byl odsouzen na 5,5 roku vězení za zneužívání nezletilých členek souboru. Po půlce trestu byl propuštěn a sedm let poté doma zkolaboval a zemřel.

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Bohumila Kulínského (†59), padlého sbormistra Bambini di Praga

Video se připravuje ...

Kulínská byla výrazným dramaturgem, absolvovala stovky koncertů a vystoupení po celém světě a natočila desítky rozhlasových snímků a rovněž nahrávek na kompaktních discích. V roce 1973 stála se svým manželem u zrodu úspěšného pěveckého sboru Bambini di Praga. Později založila se svým synem Bohumilem Kulínským soukromou Školu sborového zpěvu při Bambini di Praga, ve které vyučovala sborový zpěv.

Od České hudební rady obdržela Cenu za přínos k rozvoji dětského sborového zpěvu. Sbor Bambini di Praga ukončil v roce 2011 po téměř 40 letech svou činnost. Poškodila ho totiž aféra jeho bývalého sbormistra Bohumila Kulínského mladšího (†59), který byl odsouzen na 5,5 roku vězení za zneužívání nezletilých členek souboru. Po půlce trestu byl propuštěn a sedm let poté doma zkolaboval a zemřel.

Jana Hlaváčová: Divadelní hvězda, která rezignovala na život

Video se připravuje ...



Přečtěte si
qwerta
1. 7. 2022 • 10:37

Helena K
1. 7. 2022 • 09:25

Paní Kulínská byla velká dáma a vynikající pedagožka, odpočívejte v pokoji, muselo jí být hrozně, když se zjistily ty ošklivosti, které se provalily na jejího syna. Sborem a dětmi žila.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.