Tajemství zesnulého Dalimila Klapky: S kolegou Vinklářem nemluvil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemství zesnulého Dalimila Klapky: S kolegou Vinklářem nemluvil!

Dalimil Klapka
Dalimil Klapka (Pavel Machan)

Zesnulého Dalimila Klapku (†89) měli rádi nejen jeho fanoušci, ale i kolegové. Byl vstřícný, milý a měl smysl pro humor. Což se rozhodně nedá říct o slavném představiteli doktora Cvacha Josefu Vinklářovi (†76). Není proto divu, že se kolegové z jednoho divadla dostali do křížku.

Pohádali se a rok spolu nepromluvili ani slovo. Jejich kolegové na to dodnes vzpomínají a netají se tím, že spor obou hereckých bardů připravil občas nepříjemné chvíle.

Vymyslel obezličku

Třeba tehdy, když byl Dalimil pověřený režií při přezkušování komedie, v níž hrál Vinklář jako na potvoru hlavní roli. Oba herci měli tvrdé palice a ani jeden neustoupil. ,,Režijní poznámky k Pepovi tedy vypadaly občas zvláštně,“ vzpomíná herec Jaroslav Sypal (63), jemuž se Klapka se svými problémy s Vinklářem svěřil. ,,Ta postava přichází z hlavních dveří, pak usedne na pohovku a začne vzpomínat. Herec, který tu postavu hraje, zadržuje slzy, ač uvnitř prožívá peklo. Po skončení monologu ten herec odchází vpravo do portálu a přemýšlí, jestli má čisté svědomí vůči svému kolegovi...“ Klapka se tak chytře vyzul z toho, aby musel na Vinkláře promluvit.

Jan Hrušínský na pohřbu Abrháma: Od Líby a od Pepy jsem dostal nejhorší dárek

Video se připravuje ...

Sháněl info o jiných

„Dalimil strávil v Realistickém divadle téměř celou hereckou kariéru,“ dodává Sypal. Bylo veřejným tajemstvím, že jeho kolega Josef Vinklář byl výborný herec, ale taky značně problematický člověk. Nebylo snadné s ním vyjít. „Měl diář, kam si psal poznámky, co, kdo, kdy a kde řekl,“ prozradila před časem spisovatelka a scenáristka Mirka Besserová (†71), vdova po herci Vilému Besserovi (†54), který taky působil v tehdejším Realistickém divadle. „Pepík chtěl mít všechny v šachu. Pak se jednou ožral, zapomněl notes v divadle na záchodě a manžel ho našel,“ dodala Mirka.

Osud ho těžce zkoušel

Dalimil Klapka, který zemřel v úterý v poledne, měl v posledních letech samá zdravotní trápení. V roce 2019 upadl v autobuse a zlomil si klíční kost. Pak mu lékaři našli rakovinu močového měchýře. Podstoupil operace a ozařování, po němž se mu změnil has a přestal dabovat Simpsonovy. O všech problémech ale mluvil se svým věčným příjemným, trpělivým úsměvem. „Zdravíčko mi už neslouží tak jako dřív, ale co bych v mému věku mohl chtít, že jo. Pokud se dožiju devadesáti, bude to velké,“ plánoval. Přišly ale velké potíže s klouby a herec nemohl chodit. Bohužel ještě ke všemu upadl a zlomil si ruku i nohu. Manželka, s níž prožil víc než 60 společných let, už péči o něj nezvládala. Naposledy vydechl v Léčebně dlouhodobě nemocných v pražském Motole.

Dalimil Klapka na pohřbu Svatopluka Matyáše

Video se připravuje ...



Přečtěte si
j.p.toman
16. 6. 2022 • 09:01

Psal si Vinklář do diáře poznámky i na Devátou ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.