Nejslavnější tváře Ukrajiny! Kdo jsou ti, co uhranuli celý svět? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejslavnější tváře Ukrajiny! Kdo jsou ti, co uhranuli celý svět?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezi vojáky.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezi vojáky. (Reuters)

Zatímco ještě před týdnem žili normální život, chodili ráno do práce a večer do kina, dnes mají maskáče, pušku přes rameno a bojují za svou vlast. Společné jim nejsou jen sexy slovanské rysy, svaly a inteligence. Vynikají především odvahou.

Volodymyr Zelenskyj (44): Muž číslo jedna

Největší hrdina posledních dní. Celý Západ staví ukrajinského prezidenta na piedestal. Ačkoliv to od bývalého herce a komika, který uměl zaválet i v botách na podpatku nebo vyhrát ukrajinskou obdobu Stardance, nikdo neočekával, ukázal se jako perfektní válečný vůdce, stratég a hlas národa. Vystupuje jako klidný, rozvážný, nebojí se ve správnou chvíli projevit emoce, a hlavně stále zůstává v Kyjevě, ačkoliv je cílem číslo jedna. „Potřebuji munici, ne odvoz,“ vzkázal spojencům, když ho chtěli i s manželkou a dětmi evakuovat. Nejenže je tak příkladným typem správného muže, ale ani ženy z něj nemohou odtrhnout oči. „I po třech nocích v krytu vypadá dost dobře,“ napsala na sociální síť ministryně obrany Jana Černochová (48, ODS), která tak jen napsala to, co si všichni už stejně pár dní všichni myslí.

Kyjev pod palbou, prezident a vláda v ohrožení! Kličko se chystá do boje

Video se připravuje ...

Vitalij Kličko (50): Železná pěst vrací úder

Přes dva metry vysoká hora svalů v posledních letech zahodila boxerské rukavice a vrhla se na politiku. Vitalij Kličko alias Železná pěst, jenž má i doktorský titul, se po revoluci na Majdanu v roce 2014 stal starostou Kyjeva. V minulých dnech ale odhodil fešný oblek a společně se svým mladším bratrem, také bývalým boxerem, Vladimirem se rozhodl za Ukrajinu klidně položit život. „Nemám jinou možnost. Musím,“ řekl starosta Kličko s tím, že doufá, že se připojí i ostatní obyvatelé města. Odvaze obou bratrů se ale není co divit. Otec byl vojenský generál, a tak mají oba chlapáci houževnatost a bojovnost v DNA.

Vladimir Kličko (45): Šampion se zbraní

Stejně jako jeho starší bratr, je i Vladimir Kličko bývalým profesionálním boxerem. Nejen, že má zlato z olympiády v Atlantě, v těžké váze byl i mistrem světa a svého času byl šampionem ve třech ze čtyř hlavních profesionálních soutěží. Čechy může potěšit hlavně dětství obou bratrů, které trávili v severočeské Mimoni poblíž České Lípy. Tyhle jednodušší časy jsou už ale pryč. „Přichází na nás zkáza a smrt. Ukrajinci ale budou bojovat, dokud nezvítězí,“ vzkázal před zapojením do bojů Vladimir a navázal tím na svoji bývalou kariéru. 

LIGA NARUBY: Ukrajino, jsme s tebou! Český sport obstál, díky za to…

Video se připravuje ...

Anastasia Lennová (24): Z mola do války

Že modelky nepatří jen na mola a titulní strany módních magazínů dokazuje Miss Ukrajiny 2015 Anastasia Lennová (24). Normálně se kromě výhod své krásy živí i jako influencerka a ve výbavě jí nechybí ani znalost pěti jazyků. Teď ale tahle drsňačka do ruky vzala zbraň a ruským vojákům poslala jasný vzkaz. „Kdokoli překročí hranice Ukrajiny s úmyslem zabrat naše území a útočit, bude zabit,“ napsala na sociální síť. Anastasia ale rozhodně nemá zbraň v ruce poprvé. Nejen, že má za sebou vojenský výcvik, ale má také dost fyzické kondice z rutinního tréninku v posilovně.

Vitalij Skakun (†25): Na hrdiny se nezapomíná

Ne všechny příběhy končí šťastně. Bohužel se to týká i praporčíka Vitalije Skakuna. Za úkol měl rozmístit miny na mostě, vyhodit ho do povětří a zabránit tak ruským obrněným vozidlům v rychlém přejezdu dál do vnitrozemí. Rusové byli na místě dříve, než Vitalij stačil uniknout. Hrdinně se ale rozhodl obětovat a most odpálil ve chvíli, kdy na něm ještě stál. „Náš bratr byl zabit. Jeho hrdinský čin výrazně zpomalil nápor nepřítele,“ vzpomínala na něj ukrajinská armáda ve svém prohlášení.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (1. 3. 2022)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.