Nový krimiseriál Odznak Vysočina: Českým poldům šéfují Slovenky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nový krimiseriál Odznak Vysočina: Českým poldům šéfují Slovenky!

Dvě kapitánky v jednom týmu.
Dvě kapitánky v jednom týmu. (Foto TV Nova, ČT, FTV Prima, ara)

V českých krimiseriálech nastoupila nová vlna – ambiciózní, sebevědomé, a hlavně úspěšné policistky. Jsou neokoukané a tak temperamentní, jak Slovenky umějí být. Monika Hilmerová (46) v Odznaku Vysočina to nyní potvrzuje.

Zdá se, že slovenské herečky mohou sloužit pro úspěšnou kariéru u policejních sborů jako vzor. Přestože ne vždy se řídí předpisy a ustálenými pravidly, jejich hvězda stoupá vzhůru. Zatímco Jana Kolesárová (45) v Poldovi povýšila až v páté sérii, Monika Hilmerová nyní v Odznaku Vysočina jako kapitánka již týmu šéfuje od počátku.

Už ani slovo slovensky

Klíčovou součástí jejich přípravy však není ani tak střelba, jako spíše lekce českého jazyka. I představitelka kapitánky Skálové přes své dosavadní zkušenosti s českou seriálovou i filmovou produkcí (Pramen života, Bathory) dře češtinu s předstihem: „Poslouchám české rádio a také audioknihy,“ svěřuje se Hilmerová. „I když jsem češtinu dost pochytila během půlroku, kdy jsem kvůli natáčení seriálu Světla pasáže žila v Praze, pár lekcí výslovnosti jsem si s lektorkou zopakovala. Nejvíc mi pomáhá, že jakmile přejedu hranice do Česka, už nevyslovím ani jedno slovenské slovo.“

Důstojnic přibývá

V Odznaku Vysočiny se v týmu kriminalistů potkaly dokonce dvě kapitánky, druhou si zahrála brněnská rodačka Simona Hába Zmrzlá (32). „Pokud vím, je dvojice žen vyšetřovatelek v českých i slovenských seriálech unikát,“ říká Hilmerová. „Ty dvě parťačky jsou navíc tak black and white, že odlišnější ani být nemohou. Starší je svobodomyslná, mladší spořádaná až pedantická.“

Jak to chodí u Policie ČR

Dvojice tak nejen boří zažité generační stereotypy televizních seriálů, ale zároveň odráží současnou situaci, kdy žen v pozici důstojnic u Policie ČR působí již stovky. „Naše kriminalistky mohou skutečně pocházet i ze Slovenska, ale kromě stanoveného věku, vzdělání, odbornosti a praxe je pro jejich působení v řadách policie podmínkou také české občanství,“ vysvětlil Aha! Ondřej Moravčík z policejního prezidia.

Nová krimi Odznak Vysočina: Proč na natáčení Zmrzlá mrzla?

Video se připravuje ...

Polda - Jana Kolesárová (45)

Sekýruje Matáska Hvězdu úspěšného seriálu Polda nejprve udivilo, že by právě její postava psycholožky měla vést tým včetně hlavního protagonisty a svého milence Davida Matáska. „Až později jsem si uvědomila, že jako absolventka policejní akademie potřebnou odbornost mám,“vysvětluje Kolesárová. Dnes pendluje mezi Kalifornií, kde působí jako lektorka jógy a kde žije její syn Lucas, a Českou republikou, kde patří k často obsazovaným herečkám. V Poldovi využila zkušenosti ze slovenského krimiseriálu Za sklom a objevila se i v jednom z dílů Námořní vyšetřovací komise L. A.

Policie Modrava - Soňa Norisová (48)

Jede už čtvrtou řadu I když šéfka malého policejního oddělení v srdci Šumavy Jana Vinická zpočátku bojovala s nedůvěrou svých podřízených, televizní diváky si podmanila okamžitě a jejich přízeň trvá přes deset let. Čtvrtou sérii přijela loni v létě natáčet opět z Bratislavy, kde zanechala partnera a patnáctiletého syna s lakonickým komentářem: „Však oni to beze mne vydrží, tak jako vždycky!“

Místo zločinu - České Budějovice Judit Bárdos (33)

Teprve se natáčí Po Plzni a Ostravě se dalším Místem zločinu stanou České Budějovice. V právě natáčené třetí řadě krimisérie z volného cyklu ČT bude spolu s Davidem Novotným (52) řešit třináct případů na motivy skutečných událostí slovenská herečka maďarského původu Judit Bárdos. Čeští diváci ji znají z filmu Fair Play, pohádky Čertí brko či seriálů Svět pod hlavou a Bohéma. Premiéry Místa zločinu České Budějovice se diváci dočkají až v lednu příštího roku.

7 pádů Honzy Dědka dnes: Čím Suchánek rozplakal herečky u filmu?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.