Tajemství Ladislava Štaidla (†75): VELMI MOCNÝ TCHÁN! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství Ladislava Štaidla (†75): VELMI MOCNÝ TCHÁN!

Ladislav Štaidl
Ladislav Štaidl (archiv)

Nikdo o tom nemluví, vědí to jen pamětníci. Tchán Ladislava Štaidla (†75) byl předsedou Československého olympijského výboru i generálním ředitelem Čedoku. Kromě toho byl Václav Pleskot (†91) spřízněný s hercem Jiřím Pleskotem (†75) i muzikantem Michalem Dvořákem (56) z kapely Lucie.

Tchán třetího krále české pop-music zemřel před deseti lety. „Prvního ledna by oslavil sto první narozeniny,“ připomněla skladatelova exmanželka Aňa Štaidlová (75) svého milovaného tátu.

Zmatky s narozením

Jenže s tím datem narození jejího tatínka to bylo všelijak. V rodině se traduje, že Václav Pleskot přišel na svět už 30. prosince, ale jeho maminka ho udělala o dva dny mladšího. Uprosila porodní bábu, aby do rodného listu napsala až 1. ledna. Díky tomu pak za německé okupace Vašek unikl smrti, když nacisté v Ruzyni vraždili studenty, protože mu papírově ještě nebylo 18 let.

Na šťastné planetě

V padesátých letech se stal předsedou Čs. olympijského výboru. Poté působil jako tajemník na ministerstvu zahraničních věcí. Byl to on, kdo v říjnu 1968 podepsal v OSN za Československo Deklaraci lidských práv. „Táta se narodil na šťastné planetě. Všechno mu šlo, ani nemusel vyvíjet moc velké úsilí,“ říká dcera Aňa s obdivem.

Leoš Noha čeká dva roky na nové srdce! A slzy Dády pro rodinu Štaidlových

Video se připravuje ...

Rozhlas, nebo Čedok

Zádrhel se objevil až ve chvíli, kdy její otec odmítl ruským okupantům vydat klíče od Černínského paláce. „Nejste mí nadřízení,“ utřel vojáky s tím, že mu velí jen prezident republiky. Musel kvůli svému postoji odejít z vlády. Před důchodem pak dostal Pleskot dvě pracovní nabídky. Jedna byla šéfovat rozhlasu a druhá stát v čele jediné tehdejší cestovní kanceláře Čedok. „Poradila jsem mu cestovní ruch, protože rádio moc neposlouchal,“ dodává Aňa.

Manželka ještě žije

Vdova Olga se těší, že letos na podzim oslaví stovku. Právě ona vedla vnuka Michala k muzice. Nechala ho učit na piano a pak mu pekla vynikající buchty a nosila je na koncerty. Taky mu půjčovala chatu u Kostelce, aby tam mohl zkoušet a nerušil přitom sousedy.

Štaidl měl přání, které si nestihl splnit. A Farna ukázala nové tělo. Jak to dokázala?

Video se připravuje ...

Měl 5 dětí

Václav Pleskot měl s manželkou Olgou (99) celkem 5 dětí. Právnička Aňa, provdaná Štaidlová, byla z dvojčat. Sestra Míša, která už bohužel nežije, byla maminkou klávesáka Michala Dvořáka ze skupiny Lucie. Pak má Aňa ještě sestry Olgu (76), Evu (65) a bratra Jiřího Pleskota (68). Shoda jmen s hercem Jiřím Pleskotem (†75) není náhodná. Vašek a představitel dědečka z komedie Lucie, postrach ulice byli bratranci.



Přečtěte si
gmajl cz
25. 8. 2023 • 11:49

Ono je to vlastně jedno, jak vlivné měl příbuzné. Kdyby neměl talent a schopnosti, zůstal by mezi těmi tisíci příbuznými vlivných lidí, které nikdo nezná. On by se prosadil, i kdyby byl z dětského domova.

Uživatel_5584406
10. 7. 2023 • 21:35

@-bello-:
....nemlčí.... :-o
http­s://y­outu­.be/6Z­NfYt­jvIYo

oskart
9. 1. 2022 • 06:59

...a s takovými, "bolševickými" non-stop umělci, nám udělají silvestrovský "milionářský" večírek., ať vidíme "kam vítr tam plášť"., nejen na prknech, ale hlavně i v "publi­ku".­..nás­ledně raut s chlastem a žranicí., bez ohledu, kdy se to natáčelo...jejich Silvestr bude v jejich "chalupách" na bahamách nebo riviéře...naše vina, že je stále upřednostňujeme a necháme je vydělávat...

mbmb
8. 1. 2022 • 16:49

Zprotivili se všichni herci i nenazrani zpěváci .Začal s tím K.G. hnus a Neckář synovec soudružky Kabrhelová,Zágorka atd. To Jarmila Šuláková do 88 bez playbacku protože ji mladí lidé chtěli ! A byly to vlastenecké lidové moudré písně melodie i text.A ne slaboduche holky ze školky

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.