Půl roku po smrti Štaidla (†75): Dáda mu chodí plakat na hrob | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Půl roku po smrti Štaidla (†75): Dáda mu chodí plakat na hrob

Dáda přišla s kytičkou na hrob rodiny Štaidlů netušíc, že už tam leží i Ladislav Štaidl.
Dáda přišla s kytičkou na hrob rodiny Štaidlů netušíc, že už tam leží i Ladislav Štaidl. (Foto Aha! – Karel Kopáč, archiv D. Patrasové, ČTK, ara)

Dáda Patrasová (65) na hrob rodiny Štaidlových na Olšanské hřbitovy v Praze chodí často. Teď, při své poslední návštěvě, si všimla, že je na náhrobku nově jméno i Ladislava Štadila (†75). Půl roku po smrti skladatele jej jeho děti pochovaly a nechaly vytesat na náhrobek i jméno. Dáda se neubránila slzám. Svoji »druhou rodinu« má tak pohromadě...

Hudebník, který zemřel na covid v lednu, tak odpočívá vedle svých rodičů a bratra Jiřího (†30), jenž zemřel roku 1973 při autohavárii. A právě textař Jirka se zasloužil o to, že se Dáda vlastně stala členem rodiny Štaidlových. Bylo jí sedmnáct, když ji Jiří připravil o věneček a začal s ní randit. Maminka Štaidlová, která porodila dva syny a toužila ještě po holčičce, Dádu s radostí pojala za dceru a Láďa se jí okamžitě stal starším bráchou. „Když Jirka zemřel, maminka Miluška o mě neztratila zájem, ani já o ní. Považovala jsem ji opravdu za druhou maminku. A byla to také ona, se kterou jsem se vedle své maminky radila, jestli si mám vzít Felixe,“ usmívá se Dáda.

Štaidl měl přání, které si nestihl splnit. A Farna ukázala nové tělo. Jak to dokázala?

Video se připravuje ...

Sukničkáře vymlouvala

Felix Slováček hrál už tehdy v Orchestru Ladislava Štaidla a paní Štaidlová moc dobře věděla, že je to obrovský sukničkář a ač ho měla ráda, tak jí ho taktně vymlouvala. Chápala ale, že lásce se poručit nedá, a tak nakonec Dádě s Felixem, kteří žili stísněně v malém bytečku, nakonec dohodila na Vinohradech vilu, kde dodnes žijí. „Bylo kousek od Štaidlovic domu ve Šrobárově ulici, tak měla Miluška radost, že mě má za rohem,“ vzpomíná Patrasová, která se o paní Štaidlovou, když onemocněla rakovinou plic, starala do poslední chvíle.

Bílá a Soukup: Hádka před kamerami. A Patrasová chce dát rodinu dohromady

Video se připravuje ...

Přišla o dvě maminky

„Bylo to strašně nespravedlivé. Nikdy nekouřila a kouření přímo nesnášela. Chodila jsem za ní, i když už ležela ve vinohradské nemocnici. Pamatuju si přesně den, kdy jsem ji tam ujišťovala, že zase bude dobře. A ona mi za tři dny nato zemřela. Ztratila jsem ji. Tři roky na to zemřela moje maminka, poměrně v krátké době jsem tak přišla o obě,“ zalívají se Dádě Patrasové oči slzami.

Rarita z roku 1972

Dáda s maminkou Věrou na návštěvě u paní Štaidlové. Hostitelka si potom na fotografii připsala vtipnou poznámku: „Šotek stín si zahrál na mé bradě a nose i ústech.“ A vedle ještě jednu: „Cyr pod stolem.“ Tedy, že hlava rodiny – bavorský barvář, z něhož jsou vidět pouze nohy, byl také přítomen.



Přečtěte si
mbmb
27. 7. 2021 • 06:29

A už je článek ,postaví se na hřbitov a napíše se slátanina která nikoho nezajima ! Ale chechtaky jsou doma ...mm

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.