Herečka Macháčková: VÁŽNÁ NEMOC NEKLIDNÝCH NOHOU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Herečka Macháčková: VÁŽNÁ NEMOC NEKLIDNÝCH NOHOU!

Kateřina Macháčková vyděsila fanoušky
Kateřina Macháčková vyděsila fanoušky (Archiv)

Profesorka Králová z nedávno reprízovaného seriálu Život na zámku téměř nestárne. Kateřina Macháčková (70) si uchovává mladistvý elán a půvab. Jedno velké zdravotní trápení ale má! „Trpím syndromem neklidných nohou,“ přiznala herečka.

Bezesné noci ji před třemi roky dohnaly až do rukou lékařů. „Byla jsem na spánkové klinice. Je hrozné, když jste unavený a nemůžete zamhouřit oči,“ postěžovala si.

Výměna v seriálu Sestřičky. Lenku Termerovou v roli střídá Kateřina Macháčková

Video se připravuje ...

Staví se na hlavu

Bezmocně prý sledovala, jak se ručička hodin posouvá k rannímu vstávání, a ona ještě neměla šanci na odpočinek. „Místo spaní se sprchujete studenou vodou, stojíte na hlavě nebo běháte po bytě,“ popsala Macháčková. Od lékařů si vyslechla, že má syndrom neklidných nohou. „Je to dědičný, poměrně rozšířený neduh. Časem se zhoršuje,“ upřesnila svůj problém dcera herce a režiséra Miroslava Macháčka (†68) a operní pěvkyně Věry Štiborové (†61). „V posledních měsících to nabírá grády!“ prozradila herečka.

Není v tom sama

Po probdělé noci z úterý na středu si posteskla na sociální síti a množství vzkazů ji nenechalo na pochybách, že v tom rozhodně není sama. Jeden z jejích přátel trpěl zhoršenou funkcí ledvin, dokonce podstoupil transplantaci ledvin a zmizely i neklidné nohy.

Dáda chce odškodnění za Felixovu milenku! A za Kubišovou nesmí dcera

Video se připravuje ...

Táta trpěl depresemi

Hereččin slavný otec Miroslav Macháček strávil v roce 1975 dokonce tři měsíce v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Dohnala ho tam deprese, do níž se dostal v tíživé osobní i profesionální situaci. „Mám značně nevyrovnanou povahu – na jedné straně po otci vznětlivou a na straně druhé po matce až chorobně přecitlivělou, projevující se bezdůvodnými skoky mezi cholerickými výbuchy a těžkou melancholií,“ píše ve svých Zápiscích z blázince, jež vydala knižně právě jeho dcera Kateřina.

Co to vlastně je?

Syndrom neklidných nohou je neurologické onemocnění, které postihuje poměrně velkou část naší populace. Jedná se o poruchu nervového systému, při které má postižený silné nutkání pohybovat končetinami, zejména nohama, zřídka trupem, a to nejčastěji v klidovém stavu nebo těsně před usnutím.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.