Jan Skopeček (†94): Dodnes ho nepohřbili! PROČ?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jan Skopeček (†94): Dodnes ho nepohřbili! PROČ?!

Pohřeb Jana Skopečka
Pohřeb Jana Skopečka (Blesk:SASA FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ)

Nemá a ani nebude mít hrob! Jan Skopeček (†94), od jehož smrti uplynul rok, si přál být rozptýlen na Bílé skále v pražské Libni. Hercova jediná dcera Marie ale splnila tátovo přání až nyní. Nežije totiž v Česku, ale ve Francii.

Marie se sice loni v srpnu zúčastnila pohřbu svého otce, avšak hned poté odjela zpátky do země galského kohouta, která se stala jejím domovem. Urnu se zpopelněnými ostatky jednoho ze Tří chlapů v chalupě si podle informací CNN Prima News přiletěla vyzvednout až letos v červenci. A vzápětí v tichosti provedla rozptyl na Bílé skále. Proč právě tam?

Rozdělila je až smrt

Bílou skálu v Libni, která dostala název podle Štorchova románu Lovci mamutů, Skopeček miloval. „Honza tam zamlada často randil se svou Věrkou,“ prozradil deníku Aha! jeden z hercových kamarádů. A s Věrou Tichánkovou (†93) alias Černou kronikou z filmu Ať žijí duchové! či drbnou Voborníkovou z právě reprízovaného seriálu Chalupáři tam chodili, i když už byli manželé. Žili spolu neuvěřitelných 66 let, až do její smrti v lednu 2014. „A protože Věrka taky nemá hrob, tak je docela dost možné, že ji na té skále rozprášil Honza. Anebo je dcera Marie rozptýlila společně až nyní,“ usoudil jejich společný známý.

Jako kůl v plotě

Po smrti manželky žil Skopeček sám a od svých 90 let bydlel v pražském domově pro seniory Slunečnice. Tam ho proti jeho vůli nechala umístit dcera. „Uklouzl jsem doma a skončil v nemocnici, domů jsem se pak už nikdy nevrátil. Dcera usoudila, že potřebuji od rána do rána lékařský dohled, a tak jsem skončil tady,“ řekl tehdy Aha! dost mrzutě herec.

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Jana Skopečka (†94), hvězdy stovky filmů

Video se připravuje ...

„Marie sem za mnou ani nejezdí, nevolá, žije ve Francii, jsem jí úplně jedno,“ posteskl si. Jediný, kdo ho z příbuzných navštěvoval, byl prý synovec Michal a párkrát se za ním přijel podívat i kolega ze Tří chlapů v chalupě a kamarád Ladislav Trojan (89). „Jinak jsem tu sám jak kůl v plotě,“ stýskal si herec, který si naposledy zahrál dědu Nováka v Kameňáku. „Podívejte, v jakým krcálku tady žiju a měsíčně mě to stojí osmnáct tisíc, celý můj důchod. A měl jsem tak krásný byt, dcera ho vrátila přes můj výrazný protest obci,“ dodal.

Ve znamení Lovců mamutů

Bílá skála je chráněné území, které se nachází na libeňském břehu řeky Vltavy a zahrnuje dva skalnaté ostrohy. Název je inspirován historickým románem Lovci mamutů od Eduarda Štorcha. V pátém, závěrečném díle je popisována Bílá skála jako místo, kde se nacházel tábor Mamutíkovy lovecké tlupy. Odtud se následně Mamutík se svým přítelem Kopčemem na loďce vypravili k šárecké tlupě do Podbaby, aby jim ukradli oheň.

Poslední rozloučení se Skopečkem (†94): Poloprázdná síň, dramatický proslov Macháčkové a láhev whiskey pod rakví!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.