Miroslav Kaman (†75) z Pelíšků: Proč jeho smrt od jara tajili? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Esenbák z Pelíšků Kaman (†75): Proč jeho smrt od jara tajili?

Zemřel »esenbák« z Pelíšků!
Zemřel »esenbák« z Pelíšků! (Karel Kopáč, archiv)

Dlouhou dobu tajili jeho smrt. Letos v květnu zemřel Miroslav Kaman (†75) alias esenbák z Pelíšků! Národ se ale smutnou zprávu dozvěděl až včera, kdy ji oznámil starosta Lipnice nad Sázavou Zdeněk Rafaj.

Právě v pečovatelském domě v tomto městě v posledních letech herec žil a právě tam také 12. května zemřel. Nejbližší rodina ale o této skutečnosti doteď mlčela, smutnou zprávu tutlala čtvrt roku. V Pelíškách Kamana nejvíce proslavila scéna, kdy před školáky jako esenbák vyprávěl, že dostali rozkaz zlikvidovat diverzanta na motorce: „Rozkaz zněl jasně: Zastavit muže s koženou brašnou. Nesmí projet za žádnou cenu. Nebyl čas zjišťovat, kdo je kdo!“ Po úspěchu Pelíšků šel původní profesí horník z role do role. Zahrál si ve snímcích Oběti a vrazi nebo Horem pádem. Naposledy se objevil jako vrátný městského úřadu v pokračování filmu Bony a klid v roce 2014.

Prodělal tuberkulózu

Než se po padesátce stal filmovou hvězdou, pracoval např. jako závozník mlékárenské cisterny. „Zde však onemocněl tuberkulózou a nastoupil do plicní léčebny na Buchtův kopec. Po několikaměsíční úspěšné léčbě se vrátil domů a pracoval jako vychovatel v ústavu sociální péče pro dospělé v Těchobuzi,“ píše se na webu Vysočinské nemocnice v sekci Příběhy pacientů. „Někteří byli hodně mimo. Člověk musel předpokládat, že chovancům někdy přeskočí a mohou začít vyšilovat,“ vzpomínal před časem Kaman na práci vychovatele.

Zůstal sám

Ačkoliv to byl ústav pouze pro dospělé muže, potkal tam svoji ženu, která tam byla zaměstnaná jako vychovatelka. V roce 1968 se jim narodil syn a v roce 1971 se přestěhovali do Humpolce, kde začal pracovat jako vrátný. O rok později se rozvedli a on odešel do Běchovic u Prahy. Podruhé už se nikdy neoženil a dožil sám v pečovatelském domě.

Zavalen v dole

Pod povrchem země ho neminuly ani krušné chvíle. Po třech letech tvrdé dřiny zažil zával. „Uvolnil se strop, jeden balvan mě vzal po zádech a pokřivil mi páteř,“ vzpomínal herec a bývalý horník. „Bolela mě záda a musel jsem na operaci.“ Po zotavení už se nemohl vrátit do dolu, proto pracoval na povrchu jako dělník. To ho ale hlavně kvůli financím nebavilo, protože oproti tomu, jaké peníze dostával za práci v podzemí, byl plat mizerný.

Jak se dostal k herectví?

Když v devadesátých letech pracoval na Výstavišti v Holešovicích, kamarádi si chodili přivydělávat jako komparzisté do filmu, tak mu řekli, aby šel s nimi. Po mnoha komparzních rolích se dostal i k epizodním. Objevil se v seriálech Hospoda i Zdivočelá země a v roce 1997 hrál v povídce z Bakalářů s názvem Poslední koncert, kterou režíroval Jan Hřebejk (51). Tam měl za úkol sedět ve vlakovém kupé a bavit všechny ostatní cestující. Společně s ním tam byli i Vlastimil Brodský (†81) nebo Jiří Sovák (†79). Následně si ho Jan Hřebejk (54) pozval na casting filmu Pelíšky. Vyhrál konkurz a tím začala jeho cesta ke slávě.

Zemřel esenbák z Pelíšků: Kvůli nemoci a stresu byl kost a kůže!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.